Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maďarské městečko Keszthely na břehu Balatonu ukrývá velkolepý zámek.

Maďarské městečko Keszthely najdeme na západním břehu Balatonu v těsném sousedství známého lázeňského města Hevíz. První písemné doklady o tomto nejstarším městě u jezera Balaton pocházejí z poloviny 13. století. Město je proslaveno tím, že zde vznikla první vysoká zemědělská škola v Evropě.

O nebývalý rozkvět města se zasloužil jeden z nejvýznamnějších maďarských šlechtických rodů Festeticz. Tento rod se výrazně podílel na kulturním i hospodářském rozvoji celé oblasti. Mimo jiné zásadně ovlivnil zdejší chov koní a nechal postavit první parník provozující pravidelnou přepravu po Balatonu.

Keszthely Maďarsko
Foto: zámecký komplex ve městě Keszthely

Hrabata a knížata z rodiny Festetics, která ve městě žila od třicátých let 18. století, byla urozená nejen svým původem, ale také svými činy. Zásluhou této šlechtické rodiny byla vystavěna nejen nemocnice, lékárna a gymnázium, ale v roce 1797 se zasadila také o založení Georgikonu, což byla první Vysoká škola zemědělská v Evropě. Pokrokoví reformátoři této rodiny podporovali všemožně národní literaturu, veškeré kulturní dění a muzejní činnost. 

Keszthely Maďarsko

Nejdůležitějším stavebním počinem tohoto rodu je jistě velkolepá stavba zámku rodiny Festetics, který je bezesporu největším objektem tohoto typu v Maďarsku. Dnes jde o rokokovou budovu ležící uprostřed upraveného anglického parku s vodotryskem a francouzskou zahradou. Zrekonstruovaný zámecký komplex ve stylu neorokoka je označován jako zámecké muzeum Helikon.

Keszthely Maďarsko

Výstavní expozice umístěné v interiérech zámeckého muzea představují původní zařízení a také dobové předměty i z jiných zámků požívané šlechtou v 18. a 19. století. V přízemních sálech je možné shlédnout maďarské zbraně vysoké hodnoty z období posledního tisíce let. Zámeckému muzeu byly postoupeny k dispozici Maďarským národním muzeem.

Neméně pozoruhodná je zámecká knihovna, která svým počtem svazků, který čítá téměř sto tisíc exemplářů, je ojedinělou velmi originální dochovanou aristokratickou soukromou knihovnou v Maďarsku. Najdou se tu ve sbírce z období od 18. století až po 2. světovou válku vzácné první exempláře knihtisku, ocelorytiny, mědirytiny a dřevorytiny. Jsou tu zastoupena nejen maďarská, ale také cizokrajná vědecká a umělecká díla nesmírné hodnoty. Zvláště obsažný je materiál zabývající se Balatonem. Bez povšimnutí by také neměla zůstat vynikající hudební sbírka s originálními rukopisy Haydna a Goldmarka. Tyto vzácné dokumenty jsou k dispozici pro bádání a výzkumům i jiným odborným knihovnám.

Keszthely Maďarsko
Foto: zámecký komplex ve městě Keszthely

Zámecké křídlo určené hostům s jeho tanečními sály, jídelnou a zrcadlovým sálem slouží dodnes jako konferenční středisko. V luxusně vybavených sálech se tu pořádají vědecká sympozia, mezinárodní konference, mistrovské kurzy pro hudebníky, četné koncerty, literární dny a jiné slavnostní akce.

V současnosti je město Keszthely díky své výhodné poloze v blízkosti Balatonu živou turistickou destinací. Každoročně se tu konají v letní sezóně festivaly. Největší každoroční událostí číslo jedna v Keszthely je Balatonský festival pořádaný v květnu, jehož náplní je hudba a pouliční divadlo. Město Keszthely láká své návštěvníky nejen na řadu historických pamětihodností, ale také na kvalitní kulturní akce a širokou nabídku obchodů, restaurací a kaváren.

Centrum města tvoří barvité náměstí Fö tér s několika pěknými budovami, jako třeba pozdně barokní radnice na jeho severní straně, sloup Nejsvětější Trojice z r. 1770 uprostřed a bývalý františkánský kostel v parku na jihu. Tento svatostánek byl původně postaven v gotickém slohu už na konci 14. století pro františkánské mnichy, ale posléze prošel řadou přestaveb, jehož dokladem je například přistavění štíhlé věžičky v roce 1898. Z původní výzdoby se však zachovalo gotické rozetové okno nad portálem, stejně jako fresky z 15. století umístěné na jižní stěně uvnitř kostela. V kryptě pod tímto kostelem je pohřben hrabě György a další členové rodiny Festeticsů. 

Keszthely Maďarsko

Zemědělské muzeum Georgikon sídlí v několika stavbách pocházejících z počátku 19. století, které tvořily Georgikonskou experimentální farmu. Zdejší sbírky vystavují exponáty z historie fakulty a pozdější Pannonské zemědělské univerzity, vinařství v oblasti Balatonu a tradičních venkovských řemesel jako je kolářství, kovářství a bednářství.

Balatonské muzeum bylo založeno v roce 1928. Muzeum vystavuje artefakty týkající se římské pevnosti Valcum (Fenékpuszta) a tradičního života v okolí Balatonu. Pozoruhodná je též expozice, která seznamuje návštěvníky s historií plavby na jezeře a vystavuje fotografie letních radovánek ze začátku 20. století.

Keszthely Maďarsko

V Keszthely se nacházejí dvě pláže, na nichž se dá slunit i plavat. Z obou pláží je pěkný výhled na severní i na jižní břeh jezera. Na Městské pláži funguje škola létání na padáku a windsurfingová škola. V okolí Keszthely nechybí ani jezdecké školy, například János Lovarda v blízkém Sömögyeldűlő.

Pokud chcete poznat místní divočinu, není skvělejšího místa než region Kis-Balaton (Malý Balaton) situovaný jižně od Keszthely, který spadá pod ochranu Balatonského národního parku. Na jižním konci Kis-Balatonu se nachází zubří rezervace, která je domovem asi dvěma stovkám zubrů. Prý nejlepší čas k návštěvě je pozdní odpoledne, kdy se zubři soustřeďují kolem hlavní budovy rezervace.

-ar-

Předchozí články z Maďarska
Szombathely 
Hévíz jsou prvotřídní termální lázně  
Pannonhalma je klenotnice maďarské architektury  
Fertöd 
Tokaj vínem opředený 

Článek byl zobrazen 9 640 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko