Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Siófok, letovisko na břehu Balatonu

Siofók je největším letoviskem a turistickým městem s několikametrovými plážemi Aranypart na jižním pobřeží největšího jezera ve střední Evropě – Balatonu. Lázeňské město Siofók se táhne až k letovisku Balantonvilágos na východě a Balatonszéplak na západě. Bez nadsázky je možné ho nazvat maďarským letním hlavním městem.

Siofók je známý svými dlouhými travnatými plážemi. Hranice mezi tzv. Aranypart (Zlatým pobřežím) na východě, kde je soustředěna převážná většina velkých hotelů, a méně rozvinutým Stříbrným pobřežím na západě tvoří kanál Sió, který odvádí vodu z Balatonu jihovýchodním směrem až do Dunaje. Obě pláže lázeňského střediska jsou odděleny přístavem, v němž kotví plachetnice a v letním období rovněž linkové a výletní lodě, ale i parník s diskotékou. Promenády obou pláží poskytují lázeňským hostům bohaté kulturní, společenské nebo sportovní vyžití.


Autor: revdode

Siófok je svou rozlohou a mělkostí perfektní spot na kiting. Je to vysloveně na západní frontální větry, které převládají a foukají téměř kolmo na kitebeach, což je konec několikakilometrového obdélníku pláže. Na kitebeachi je kompresor pro foukačky. Dno je tam příjemně písečné, takže botky do vody nejsou potřeba. Přímo u pláže je i kiteshop s půjčovnou neoprenů, desek, windsurfů, kajaků aj.

Rozvoj letoviska Siofók nastal v 19. století, kdy byla do města zavedena železnice a postaven lázeňský dům Maďarské moře, který je často používán i pro Balaton. Žádná část tohoto maďarského města by neměla zůstat bez prozkoumání. Populární turistický cíl nenechá nikoho lhostejným, neboť jde o město plné překvapení a zvláštních míst, která stojí za návštěvu. Například termální lázně Siofók zprovozněné v roce 2006 jsou zážitkovým aquaparkem a léčebnými lázněmi v jednom, neboť jsou postaveny ve stylu starých římských lázní.


Autor: Martin Ujlaki

Termální lázně nabízí na celkové vodní ploše asi 650 m2 celkem 7 bazénů, z čehož je 5 bazénů zážitkových a 2 disponují léčivou termální vodou. Jsou tu k dispozici venkovní a krytý sedací bazén s termální vodou, zážitkový bazén s vodními atrakcemi a tobogany a pro děti vyhřívaný bazén. Nechybí ani výukový a relaxační bazén. Lázeňský areál je doplněn o saunový svět a centrum zdraví, kde jsou nabízeny wellness a fitness služby.

Město Siofók je velmi populární pro Mezinárodní folklorní festival, který se tu pořádá začátkem července, nebo letní varhanní koncerty, které se odehrávají v římskokatolickém kostele. Příznivci hudby mohou navštívit muzeum Emmericha Kálmána, který se ve městě Siofók narodil. Muzeum je věnováno životu a dílu skladatele oblíbených operet Imre Kálmána.

Zajímavým turistickým lákadlem je akvárium se žraloky v Korálovém akváriu, které je největší svého druhu v Maďarsku. Pozůstatkem z minulosti je vodárenská věž, vysoká 42 metrů, z jejíhož ochozu je možné přehlédnout celý kraj. Věž stojící na západním výběžku vstupu do kanálu je vlastně meteorologická observatoř Národní meteorologické služby. Funguje zde systém varovných signálů, neboť Balaton může být, když se zvedne vítr, pěkně nepříjemný.

Neméně pozoruhodný je systém zdymadel, který byl v roce 292 částečně zbudován Římany a hojně využíván Turky v 16. a 17. století. Návštěvníci si jej mohou prohlédnout přímo z Krúdy sétány, což je chodník poblíž přístaviště, nebo z Barossova mostu situovaném jižně od zdymadel, v jehož blízkosti se nachází velitelství maďarského námořnictva.

Nejen místní pamětihodnosti stojí za zhlédnutí, ale i park Millenia nebo park Oulu. Východně od Szabadság tér v parku Oulu návštěvníky jistě zaujme dílo maďarského nonkonformního architekta Imre Makovecze, jehož okřídlený evangelický kostel se nápadně podobá indonéskému mýtickému ptákovi – garudovi.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Sárospatak je městem vína, lázní a kultury
Budapešť - Széchenyiho lázně
Z Visegrádu vládli uherští králové
Szekszárd
Vánoce v Maďarsku

Článek byl zobrazen 16 479 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko