Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Szombathely

Szombathely je město situované v západním Maďarsku poblíž maďarsko-rakouské hranice. Město s původním jménem Savaria bylo založeno v roce 43 po Kristu a jeho obyvatelé požívali práv římských občanů. Ze zisků, které plynuly z Jantarové stezky, bylo postaveno výstavní město, o jehož někdejší nádheře svědčí na dvou místech archeologické vykopávky.

Nejstarší město Maďarska bylo známé pod názvem Savaria jako hlavní město Pannonie. Szombathely bylo od počátku svého vzniku důležitým městem, kde byly postaveny císařské rezidence, veřejné lázně i amfiteátr. Z římských dob je dochována svatyně Savaria Mithraeum, která byla objevena v průběhu stavebních prací nového nákupního centra v roce 2008.

V jednom areálu vykopávek (Romkert Templom tér) jsou k vidění pozůstatky fóra, které patřilo civilnímu městu. Nacházejí se zde také zlomky největší souvislé mozaiky místodržitelského paláce. Většinu nejvýznamnějších římských památek lze spatřit v tzv. Zahradě vykopávek. K vidění jsou tu mimo jiné také zbytky římských silničních ukazatelů, celnice, obchody a středověké hradní zdi.


Foto: fontána na náměstí  Autor: Katerina Dmitrijewa

Muzeum Savaria opatruje základy tvrze z 9. století postavené z římských kamenů, nálezy z Mercuriova chrámu a veřejných lázní, a také téměř padesátimetrový úsek dva tisíce let staré Jantarové stezky. Přízemí muzea je věnováno dekorativním předmětům z 19. století, které vyrobili pastýři vyřezáváním ve volném čase. Sklep je plný římských oltářů a modrých skleněných ampulek nalezených v Savarii během vykopávek. První poschodí muzea poskytuje přehled místní historie včetně sbírky věnované románskému kostelu v Jáku.

Ják je nedaleká menší vesnička, která se může pochlubit kostelem benediktinského opatství, jenž je jedním z nejpěknějších příkladů maďarské románské architektury. Jeho pýchou je nádherný portál vyzdobený geometrickými vzory nanesenými při západní stěně, kde také stojí kamenné zdobené sochy Krista a jeho apoštolů, které byly renovovány u příležitosti oslav maďarského milénia v roce 1996.

Druhé místo vykopávek se jmenuje Iseum, což je místní svatyně bohyně Isis z 2. století. Po rekonstrukci má sloužit jako scéna Přírodním letním hrám. Iseum je součástí soustavy dvou chrámů věnované římskými legionáři egyptské bohyni Isidě. Vlys na obětním oltáři znázorňuje Isidu vedoucí psa Siria.

Ve městě byla postavena katedrála navržená v roce 1791 Melchiorem Hefelem pro biskupa Szilyho. Szombathelská katedrála byla kdysi pokrytá štukem a freskami Franze Antona Maulbertsche a podpírána velkými mramorovými sloupy. Největší barokní kostel v Maďarsku má interiér vyzdobený freskami, obraz a sochami, které byly však v roce 1945 během bombardování vážně poškozeny a dodnes se restaurují. Biskupská dvouvěžová katedrála postavená v roce 1797 má dodnes zachováno několik Maulbertschových originálů a nádherných červenobílých mramorových kazatelen. Nad hlavním oltářem jsou k vidění také štukoví andělé a amorci.


Autor: Ruth

Za zhlédnutí určitě stojí Biskupský palác postavený v roce 1783, který je situován na východ od katedrály. Letecké útoky během posledních dnů 2. světové války jako zázrakem přežily Maulbertschovy fresky, které se nacházejí v horním poschodí přijímací haly Biskupského paláce. Klasická Sala Terrena biskupského paláce v Szombathely je jednou z nejpěknějších barokních místností v zemi. Návštěvníci zde mohou obdivovat nástěnné malby římských rozvalin a bohů namalovaných v roce 1784 Istvánem Dorffmeisterem. V Dorffmeistrově sále diecézní knihovny a archivu jsou umístěny díla známých malířů. Zdejší diecézní sbírka církevního umění obsahuje kromě mešních knih a biblí, gotická roucha, krásné monstrance z 15. století a také drahokamy ozdobenou repliku koruny sv. Štěpána vyrobenou v USA.

Jižně od Biskupského paláce se nachází Smidtovo muzeum, které je známé soukromou sbírkou Lájose Smidtha (ředitele nemocnice) uměleckoprůmyslových předmětů. Široký záběr sběratelova zájmu dosvědčuje nesmírná bohatost kolekce. Většinu svého dospělého života strávil sbíráním starobylých zbraní, nábytku, dýmek, hodin včetně kapesních hodinek Franze Liszta.


Foto: Szombathelské ženy   Autor: Ruth

K proslulosti gotického farního kostela sv. Alžběty přispívá hezká barokní brána. Vedle kostela stojí bývalý františkánský klášter. Dominikánský kostel sv. Martina je zasvěcen sv. Martinu z Toursu, který je zdejším rodákem. V tomto svatostánku jsou k vidění gotické nástěnné malby.

Expozice v městské obrazárně je jednou z nejmodernějších maďarských uměleckých galerií s průřezem současného maďarského umění. Hned naproti se nachází krásná maurská budova se dvěma věžemi, která je bývalou synagogou postavenou v roce 1881 vídeňským architektem Ludwigem Schönem. Dnes zde sídlí hudební škola s připojenou koncertní síní Bély Bartóka, kde se konají hlavní hudební představení. Každým rokem zde vystupuje Symfonický orchestr Savaria. V Szombathely se věnuje značná pozornost hudbě od doby, kdy biskup Szily zaměstnával na plný úvazek hudebníky, kteří vystupovali v kostelech, nikoli však na bohoslužbách.


Foto: synagoga  Autor: Csuhai

Na západním břehu jezera severozápadně od centra města se nachází skanzen Vasi Múzeumfalu, kde jsou uloženy charakteristické památky lidového stavitelství. Jde celkem o 37 staveb z 27 obcí, které jsou součástí muzea pod širým nebem, umístěném na území szombathelyského jezerního systému, který mimo jiné láká také k rybaření a veslování. Všechny stavby jsou seřazeny do půlkruhové ulice. K nejzajímavějším patří stavby chorvatské a německé typicky hrazené domy. Venkovský životní styl tu představuje kromě obytných chalup třeba dřevěná zvonice, kovárna a vodní mlýn. O svátcích a jiných významných dnes se tu pořádají trhy a předvádějí původní lidová řemesla.

V Szombathely je zajímavým turistickým lákadlem ještě Kámonské arboretum, které je největší v Maďarsku. Svým návštěvníkům nabízí více než tisíc druhů jehličnatých a dva tisíce listnatých stromů. Každoročně v květnu je místní chloubou nádherné kvetoucí pole rododendronů, kterých se tu vyskytuje kolem 50 odrůd.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Hévíz jsou prvotřídní termální lázně
Pannonhalma je klenotnice maďarské architektury
Fertöd
Tokaj vínem opředený
Siófok, letovisko na břehu Balatonu

Článek byl zobrazen 11 936 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko