Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vánoce v Maďarsku

V Maďarsku mají vánoční tradice hluboké kořeny a Vánoce patří k nejvýznamnějším svátkům v roce. Druhý svátek vánoční (26. 12.) se totiž slaví svátek sv. Štěpána, který je jmenovcem zakladatele Maďarska. U Maďarů jsou proto Vánoce nejen církevním, ale skutečně celonárodním svátkem.

Stejně jako v Rakousku i zde patří vánoční trhy téměř ke každému maďarskému městu. K hlavním symbolům trhů patří klasika s pečenou klobásou, jitrnicemi, kyselými okurkami, paprikou, s takzvaným pompošem, což je jakási „maďarská pizza“, svařeným vínem, ale hlavně dobrou náladou.

Vánoce v Maďarsku začínají první adventní nedělí. Tradičním zvykem většiny rodin je v tomto dni položit na okraj stolu svatoštěpánský koláč, který tu má vydržet až do Tří králů. Pod ubrus se vkládá několik zrníček obilí z poslední úrody a chomáček sena. Je to symbol vděčnosti hospodáře a zároveň přání, aby úroda byla dobrá i napřesrok.

Staré maďarské zvyky velí, aby na Štědrý den nebyl nikdo sám, a tak hlavně v minulosti zvaly rodiny ke svému bohatě prostřenému stolu i tuláky z ulice. Tento zvyk se dnes drží už jen v málo rodinách. O chudé a bezdomovce se starají především církevní a charitativní organizace.

Na Štědrý den se má držet přísný půst, a to znamená, že do večeře se během dne nic nejí nebo jen velmi málo. Štědrovečerní večeře bývá bohatá, ale bezmasá. Místo masa jsou podávány ryby. Večeře začíná hned po setmění nebo s východem první hvězdy. Jak zazáří večernice, měla by hlava rodiny vystřelit do vzduchu z pušky, aby odehnala zlé duchy. V tu dobu už musí všechny chody ležet na stole. Zvykem bývá, že se rodina u slavnostního stolu pomodlí a hospodář pronese svůj přípitek se skleničkou nového vína. Tam, kde jsou dodržovány staré tradice, hospodyně také všechno pokropí svěcenou vodou.

Hezkou rodinnou tradicí je krájení jablka. Každý člen rodiny své jablko rozdělí a podělí se s ostatními, aby si vyjádřili vzájemnou podporu a to, že jeden s druhým budou vždy počítat. Celé jablíčko si ponechávají jen svobodná děvčata na vdávání. Podle původní tradice s ním mají vyjít na ulici, a kterého chlapce prvního uvidí, toho si vezmou za muže.

Štědrovečerní hostina se zahajuje oplatkem s medem a česnekem, aby si v příštím roce každý zachoval zdraví. Následuje tradiční a neodmyslitelné halászlé, což je vynikající rybí polévka, která musí být patřičně pikantní. Potom přichází na řadu smažená ryba s bramborovým salátem. Večeři bývá zvykem zapít dobrým vínem, nejlépe z vlastní úrody.

Zajímavostí je, že v Maďarsku se dárky rozdávají ještě před štědrovečerní večeří a po ní se drží tradiční hodinka klidu a rodinné pohody. Zvláště na venkově se v minulosti po rozbalení dárků a večeři chodily pod okna sousedů zpívat vánoční koledy. Dnes už není zvykem se vzájemně navštěvovat a večery se tráví obvykle u televize. Půlnoční mši však nevynechá téměř nikdo. Mše je pokládána nejen za církevní, ale především společenskou událost, na kterou se všichni těší.

-ar-

Recept na pravé halászlé
Pravé halászlé je prudký rybí vývar bez sádla či slaniny, často s přídavkem syrové cibule. Halászlé se musí za plného varu uvařit za půl hodiny. Ryby se proto nesmí krájet na tenké kousky, aby se nerozvařily. Polévka by se neměla míchat, aby se kousky větších a kvalitnějších ryb nerozpadly.

Na přípravu (pro 4 osoby) stačí jeden 3 kg kapr (více druhů ryb je doporučeno), cibule, rajčata nebo protlak, červené paprikové lusky a koření (nové koření, celý pepř, bobkový list, mletá paprika, feferonka nebo mleté chilli, eventuálně zelená petrželka), sůl dle chuti.

Postup vaření: Dospod kotlíku dáme hlavy a ocasy větších ryb a  jsou-li k dispozici i menší ryby, dáme je na ně. Na ryby nasypeme část cibule, luskovou a mletou papriku. Na tuto vrstvu dáme další kousky ryb - na to zase zeleninu - a nahoře by mělo zůstat jen maso - největší kusy ryb.

Vše se vaří přibližně půl hodiny „klokotem“ – šťáva bude poté hustá, z masa se vyvaří jeho chuť i rosolující látky, cibule se rozvaří a paprika předá masu svou chuť.

Po ukončení varu je vhodné šťávu slít do zahřáté mísy a maso z kotlíku vyndat na talíře podle výběru jedlíků. Šťávu si pak každý na talíř podle chuti z mísy přidává sám. Polévka se jí teplá (horká) a jako příloha je nejvhodnější chléb.

Článek byl zobrazen 39 726 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko