Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Budapešť - ostrov princezny Margarety

Budapešť sice nedisponuje oním středověkým kouzlem Prahy s jejími úzkými uličkami a starobylými domy, ale zase má v sobě něco z bývalé rakousko-uherské monarchie, jakousi atmosféru velkoleposti. Široké a rušné bulváry, honosné domy a paláce. Jak známo, město je rozděleno Dunajem na dvě poloviny, Budu a Pešť.

Jednou ze spojnic obou částí je Margit híd čili Margaretin most, 637,5 m dlouhý a 25 m široký. Byl postaven v letech 1872 až 1876 a v současnosti je nejstarším dochovaným mostem přes Dunaj v Budapešti. Má jednu zvláštnost – není totiž přímý, ale lomený; jeho dvě části spolu svírají úhel 150°. A právě v místě zalomení se most opírá o Margaretin ostrov (Margitsziget). Oba jsou pojmenovány po princezně Margaretě (1242–1270), která žila v klášteře na ostrově ve 13. století. Dříve se mu říkalo „ostrov králíků“ (Nyulak szigete). Druhý, severní konec dva a půl kilometru dlouhého říčního ostrova leží u mostu Árpád híd.

Margaretin ostrov je jakousi klidnou oázou uprostřed rušné Budapešti. Je téměř uzavřen pro auta, ale je možné si tu půjčit kolo. Většinu jeho povrchu tvoří park, již roku 1908 byl vyhlášen veřejnou zahradou. Díky tomu se stal oblíbeným místem odpočinku nejen pro obyvatele města, ale i pro jeho návštěvníky, hledající klid a relaxaci ve stínu staletých stromů.

Na ostrově ale najdete také řadu zajímavostí. Jednou z nich je památník na sjednocení města v roce 1873, nechybí zařízení pro sport a volný čas. Ve zdejším plaveckém areálu Alfréda Hajóse probíhal letos evropský šampionát vodních sportů, další vodomilové mohou skotačit v otevřeném aquaparku Palatinus, největším svého druhu v Budapešti. Možnosti sportovního vyžití doplňují tenisové kurty a atletické centrum. Výhled po ostrově umožňuje 57 metrů vysoký vodojem z roku 1911, dnes přestavěný na rozhlednu.

K odpočinku poslouží Růžová zahrada, nebo stylová Japonská zahrada s termálním rybníčkem a vodopádem. Nechybí ani kultura v podobě hudební fontány či otevřené scény, kde probíhají v létě operní a baletní představení.

Mnoho lidí si Maďarsko spojuje s termály, které kupodivu nechybí ani tady. Blahodárných účinků horkých pramenů můžete využít v jednom ze dvou zdejších hotelů, nazvaném Thermal Hotel Margitsziget. V druhé polovině minulého století začala v těchto místech lázeňská turistika, načež princezna Hermina, druhá choť palatina Józsefa, doporučila, aby se nad prameny vystavělo lázeňské zařízení. Zjistilo se, že voda ze tří pramenů obsahuje vápník, hořčík, hydrogenuhličitany, chloridy a sírany. Toto složení se podepsalo na blahodárných účincích vody při léčbě pacientů s nemocemi pohybového ústrojí, páteře a s neurózami. A když se k tomu připočte klidné okolní prostředí, téměř zázračné ozdravné působení je zaručeno.

A na závěr neuškodí zmínit také památky na dlouhou historii ostrova. Tu připomínají pozůstatky 700 let starých kostelů a klášterů, františkánského a dominikánského, i klášter Premonstrátů původně z 12. století s nejstarším zvonem Maďarska.

Pokud se dostanete do Budapešti v rámci výletu či obchodního jednání, zkuste na chvíli opustit ruch velkoměsta a odpočinou si v klidném prostředí Margaretina ostrova.

Článek byl zobrazen 17 267 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko