Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně je barevná, chutná a hlavně pálivá. Kombinují se v ní kvalitní ingredience, díky kterým vznikají jídla dokonalé harmonie chutí a vůní. Maďarsko proslavily především guláše a chutné uzeniny, ale je toho mnohem více, co nám může tato země nabídnout. Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá, výživná a má nádech orientu.

Nejzákladnější surovinou maďarské kuchyně je maso. Maďaři jsou opravdovými masožrouty a masa zkonzumují obrovské množství. Nejraději mají hovězí nebo vepřové, o něco méně pak používají kuřecí a zvěřinu. Vzhledem k tomu, že Maďarskem protéká řada řek a nachází se zde i jezero Balaton, jsou oblíbené také ryby, jako je například balatonský candát. Maďaři si rádi pochutnávají také na salámech a klobáskách – právě od nich pochází paprikáš, uherák, debrecínské párky, dunajská nebo pikantní čabajská klobása kořeněná paprikou.

K maďarské kuchyni neodmyslitelně patří paprika, jak sladká, tak i ostrá. Pálivou paprikou se nešetří, právě maďarská paprika je ze všech evropských odrůd tou nejpálivější. Paprika se v různých obměnách (sušená mletá, čerstvá, grilovaná) přidává snad ke každému masitému pokrmu. Kromě papriky se do maďarských jídel přidává také gulášové koření, sůl, pepř a chilli. Při přípravě maďarských pokrmů se neobejdete ani bez čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, brambory a paprika, bez cibule, luštěnin ani bez česneku. Oblíbenou surovinou je rovněž zelí, kapusta a zakysaná smetana. K základním potravinám patří také chleba, který je velmi oblíbený a Maďaři jej pojídají téměř ke všemu. Převažuje bílý chléb, ale v obchodech jde bez problémů sehnat i chléb tmavý.

Jídla se nejčastěji upravují dušením, pečením, grilováním, uzením, některé potraviny se také suší a nakládají. Velké oblibě se těší i obalovaná a smažená jídla – zde vedou ryby a různé druhy zeleniny. Maďaři připravují velmi husté, syté a výživné polévky, které se jedí s chlebem a jsou podávány někdy jako hlavní chod. Z Maďarska pochází také výraz čalamáda, což je míchaná nakládaná zelenina. Maďaři si velmi potrpí také na sladké. Milují palačinky, ale také štrúdly s tvarohem, mákem nebo švestkami. Pochutnávají si i na rozmanitých dortech či zmrzlině, zejména obrovské zmrzlinové poháry od břehů Balatonu jsou pověstné.

Typická maďarská jídla

Guláš – nejtypičtější maďarský pokrm, který se od našeho guláše liší především hustotou. V Maďarsku se pod názvem guláš skrývá spíše vydatná polévka z hovězího masa, brambor a cibule, která je okořeněná sladkou, případně pálivou paprikou. Název jídla pochází od kotlíku nazývaného gulyás, ve kterém si pastevci vařili jídlo. Guláš se podává nejčastěji s bílým chlebem, noky nebo těstovinami. Knedlíky se téměř nepoužívají.

Perkelt – maďarská perkelt spíše připomíná guláš, jak jej známe my. Toto jídlo tvoří maso (jakékoliv), rajčata, cibule, česnek, mletá červená paprika a přidává se i zakysaná smetana pro zjemnění. Podobný je i maďarský paprikáš a tokáň.

Lečo – zeleninový pokrm tvořený nakrájenými paprikami, dušenými rajčaty, cibulí a okořeněný mletou pálivou paprikou. Přidává se také vejce, případně klobása nebo maso.

Halászlé - rybí polévka připravovaná ze sladkovodních ryb. Do vývaru by se správě mělo přidávat maso ze sumce nebo štiky, ale mnohem častěji je to maso z kapra. Dále se přidává česnek, cibule, mletá paprika, rajčata, pepř, chilli a někdy i bílé víno. Jednotlivé ingredience se mohou v různých krajích Maďarska lišit.

Kološvárské plněné zelí - zelné listy jsou plněny mletým masem, zeleninou, rýží a kořením. Následně se dají dusit do omáčky.

Langoše – další známý maďarský pokrm, který zdomácněl i v České republice. Jde o placku z kynutého těsta smaženou ve vrstvě oleje. Langoše jsou zástupci rychlého občerstvení a dostupné jsou v mnoha variantách, např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem.

Paprikás – drůbeží, jehněčí nebo králičí maso dušené v paprikové smetanové omáčce.

Töltött paprika – papriky plněné rýží, mletým masem a kořením, které se dusí v rajčatové omáčce.

Palacsinta – palačinky podávané s mnoha náplněmi. Mohou být se sýrem, s houbami nebo ve sladké variantě s tvarohem, ořechy, mákem, marmeládou, jablky, skořicí, mandlemi, čokoládou a tak dále. Velmi oblíbené jsou také Gundelovy palačinky obsahující náplň z vlašských ořechů, pomerančové kůry a rozinek, které jsou ještě přelité čokoládou. Pokud se setkáte s názvem Hortobágyi palacsinta, pak je to palačinka plněná směsí masa, podávaná v paprikové smetanové omáčce.

Pogáč, pagáč – sladké nebo slané kulaté pečivo z kvasnicového těsta, pojídá se teplé.

Somlói galuska – tradiční maďarský dezert obsahující z piškotového těsta, s vanilkovým a čokoládovým krémem, vlašskými ořechy a rozinkami.

Dobos-torta – po slavném cukráři Józsefu Dobosovi se jmenuje piškotový dort ze šesti vrstev těsta prokládaný čokoládovým krémem a přelitý karamelovou polevou.

Tarhoně – oblíbená příloha masitých pokrmů, nebo k leču. Jde o těsto z mouky a vody upravené na malé kuličky, které se uvaří ve vodě a následně se ještě smaží na sádle a paprice. Někdy však stačí, když jsou tarhoně jen uvařené ve vodě.

Maďarské nápoje

K Maďarsku neodmyslitelně patří dobré víno, které se produkuje ve vyhlášených vinařských regionech, jako je Tokaj. Zde se na sopečné půdě pěstují hrozny s ušlechtilou plísní botrytis cinera. Hrozny se tak podobají skoro rozinkám. Vínu, ale také ovocným stromům se zde daří díky teplému podnebí. Tokajské víno je sladší a Maďaři jej popíjejí k nejrůznějším štrúdlům a sladkostem. Neméně významným vinařským regionem je Eger proslulý červeným vínem Égri Bikavér (Býčí krev). Čedičový vrch Badacsony nacházející se na severním břehu Balatonu je zase známý pěstováním jednoho z nejlepších suchých bílých vín a tím je Vlašský ryzlink (Olaszrizling). Na jihu země je pak nejznámější vinařskou oblastí Villány-Siklós. Obdobou české slivovice je v Maďarsku tzv. pálinka, což je pálenka z jablek, třešní, hrušek, broskví nebo meruněk.

 
 

Náš tip

TERMÁLNÍ OSTROV ISCHIA 2017

CK OSVĚTA nabízí odpočinek na pláži, relaxaci v termálech, výlety i poznávací zájezdy. 8, 10, 12, 15-denní pobyty v hotelech s polopenzí již od 5.790 Kč.

 

Krásy Izraele, Palestiny a Jordánska

Pojeďte s CK TILIA na velký okruh po nejzajímavějších místech Středního Východu s poutavým českým výkladem. Veškeré vstupné a výlety v ceně
Sleva 1000 Kč pro rezervace do 31. 10. 2017

ZÁJEZDY ONLINE 2017

Široká nabídka FIRST MINUTE a LAST MINUTE ZÁJEZDŮ pro rok 2017 za mimořádné ceny. V nabídce také zájezdy německých CK.

LEVNÉ UBYTOVÁNÍ

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Jednoduchá rezervace online.

 

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko