Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hortobágy

Národní park Hortobágy lze definovat jako nekonečnou travnatou rovinu, která se táhne v délce kolem 50 km přes část východního Maďarska. Oblast jen sem tam doplňuje řídký porost stromů. Takovéto krajině se říká jedním slovem „pusta“. Hortobágy jsou největším a nejznámějším národním parkem v Maďarsku, který vznikl v roce 1973.

V této kulturní krajině se vytvořily specifické životní podmínky. Území parku je ohraničeno řekou Tisou a městem Debrecín.

Park rozkládající se na ploše 750 km2 byl v roce 1999 označen mezinárodní biosférickou rezervací UNESCO a mokřady nacházející se na území parku jsou chráněny Ramsarskou konvencí. Důležitou součástí krajiny jsou močály, jezera, bažiny, rybníky a lesy, které dohromady vytvářejí obrovský mokřad, který jen místy přeruší suché travnaté plochy.


Autor: gerdragon

Tento region byl člověkem osídlen již v neolitu a v době měděné se zde usadila první vlna nomádských kmenů z východních stepí. Tato staletá kultura Arpádovců se zabývala zemědělstvím a chovem dobytka. Charakteristická byla pro ně také stavba mohyl a pohřebních míst „tumulů“. Kvůli častým útokům Tatarů a Turků byly postupně jejich osady zničeny. V této oblasti vzniklo mnoho jedinečných biotopů. Na začátku 19. století byla krajina vysušena a byla přijata kontrolní opatření proti rozsáhlým záplavám řeky Tisy. Ta se totiž dvakrát do roka vylila ze svých břehů. Postupně zde byl vybudován systém zavlažovacích kanálů, který učinil z Hortobágy zemědělskou a pasteveckou oblast. Díky ní se zde mohou opět pást stáda koní a skotu, která jsou doprovázena pastevci v tradičních oděvech. Kdysi bylo okolí řeky Tisy pokryto hustými lesy, které byly v raném středověku vykáceny. Tato úrodná půda pak sloužila pro rozvoj zemědělství, které se stalo zdrojem obživy pro lidi, kteří v této pustě obývali asi 50 vesnic. Přesto můžeme zbytky těchto lesů dnes spatřit ještě u Ároktõ a Tiszacsege. Ostrovy uprostřed vod jsou porostlé smíšenými lesy, které tvoří buky, jasany a jilmy. Na březích a poloostrovech se vyskytují  topoly a vrby.

V 16. století, kdy byla oblast pod tureckou nadvládou, odtud odešli rolníci a step sloužila pro pastvu koní plemene nonius, maďarského šedého skotu a ovcí cápových. Ty jsou známé zejména svými 40 cm dlouhými zakroucenými rohy a kudrnatou srstí. Ve středověku bylo jejich maso velmi žádané a z toho důvodu je pastevci hnali až do Polska, Turecka a západní Evropy. Dnes se z jejich mléka vyrábí chutný sýr. Zvířata, která jsou zde chovaná slouží především k uchovávání biotopu mnoha vzácných rostlin a živočichů. Pro maďarské hospodářství již dnes nemají žádný přínos a význam. Chovatelé se hlavně snaží zachovat genetiku starých plemen těchto domácích zvířat a udržet místní chovatelské tradice. Zvířata jsou také neodmyslitelnou turistickou atrakcí národního parku. Po druhé světové válce byl šedý skot téměř vybit, ale naštěstí se ho pomocí moderních chovných metod a genetickému materiálu podařilo zachránit. Z dalších zvířat, které se zde vyskytují můžeme jmenovat například vydry, ondatry a lišky. Chová se i vodní buvol, jenž pochází z indického divokého buvola, který žije ve velkém množství v bažinách východní Indie. Má charakteristickou tmavě popelavou šedou barvu, někdy až téměř černou. Dospělosti dosahuje mezi 4 a 5 rokem a dožívá se průměrného věku 20-25 let. Do Maďarska byl buvol dovezen Avary a velké statky jej chovaly jako tažná zvířata.

Od začátku 19. století se uvažovalo o způsobu, jak zužitkovat vyschlé  a zasolené stepi. V roce 1915 pak  začali váleční zajatci zakládat první chovné rybníky. Plocha těchto rybníků neustále rostla, až vznikl největší uměle založený systém chovných rybníků na světě. Jeho celková rozloha je totiž 60 km2. Všech 17 rybníků bylo zásobováno vodou z řeky Tisy. Dnes se využívá ještě 10 rybníků, jejichž břehy jsou zarostlé hustým rákosím a orobincem. Na hladině můžeme vidět plavat leknín bílý, plavík štítnatý, stulík žlutý a kotvice plovoucí. Celý národní park se může pyšnit bohatým zastoupením z ptačí říše. Na jeho území bylo napočítáno přibližně 332 pozorovaných druhů ptáků .Vyskytují se zde hejna stěhovavých ptáků, jako jsou husy, jeřábi a pobřežní ptáci. Vidět tah jeřábů patří k nezapomenutelným zážitků. Asi 95 % těchto ptáků zde nabírá nové síly, když přelétávají Maďarsko během své daleké cesty mezi Finskem a Súdánem.V orobincových houštinách bývají ukryté sýkořice vousaté,  chřástalů vodních a chřástalů malých. Díky tomu, že je krajina téměř člověkem nedotčená a nepoškozená, stala se jednou z nejdůležitějších oblastí, kde se zastavují mnozí vzácní ptáci vracející se z teplých krajin. Mezi tyto ptáky patří například volavka popelavá, vlasatá, červená a bílá, kormoráni či čápi černí.

Žije zde také jedna z největších kolonií velmi vzácných a ohrožených lžičáků pestrých. Svá mláďata zde vyvádí dokonce kolem 250 párů. Zpěvné ptáky zastupuje rákosník ostřicový. Hortobágy jsou také domovem pro asi 3500 jedinců dropů, což jsou největší stepní ptáci. Mezi dravé ptáky, kteří zde krouží na obloze patří orel královský, raroh velký a orel mořský. Ornitologové a milovníci ptactva by měli národní park navštívit v období jara nebo podzimu, kdy tudy přelétají jejich obrovská hejna. Většina území národního parku Hortobágy je turistům nepřístupná, i přesto místní naučné stezky ukrývají mnoho krásných a zajímavých věcí. Navštívit můžete blízké Pastýřské muzeum, které  návštěvníkům ukazuje jak žili zdejší pastevci, před mnoha lety. Jedinečnou flóru a faunu maďarské pusty, lidová umění a typická lidová řemesla vám představí Kruhová scéna, kde se lze zblízka podívat také na zvířata chovaná v ohradách ve volné přírodě. Velmi populární atrakcí je rovněž projížďka kočárem s koňským spřežením, během níž mohou návštěvníci pozorovat zvířata, přírodu a nádhernou scenérii pusty. V parku je povolena pouze jízda na koni, turistika a cykloturistika, tím se zachovává její jedinečnost a čistota.

Ubytovat se můžete v několika luxusních hotelích a v hotelích střední třídy. Přenocovat se dá také v místním kempu s názvem Pusztakemping. Jelikož je kemp umístěn přímo u vrtu, ze kterého vyvěrá sedmdesátistupňová voda s obsahem síry, máte možnost si zarelaxovat v přírodním sirném bazénku. V oblasti je mírné vnitrozemské klima s chladnou zimou a teplým létem. Na jaře bývá velká část pusty podmáčená a plná bahna, je to však také jediné období, kdy je svěží a rozkvetlá. V létě ve vyprahlé rovině převládá dusné, velmi teplé počasí. Na podzim zde často prší a v zimě rovinatou krajinou východního Maďarska vanou nepříjemné studené větry.

Článek byl zobrazen 10 280 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko