Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pikantní maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá a svérázná. Pro maďarské kuchtění je typická světoznámá maďarská paprika, takže všichni jistě dobře znají nejvyhlášenější pokrmy této země jako je perkelt, paprikáš, guláš, tokáň nebo halaszle. Maďarská kuchyně oplývá masem a slaninou, cibulí, česnekem, paprikou, rajčaty a kyselou smetanou.

Maďaři milují maso a zkonzumují ho neuvěřitelné množství. Může se stát, že návštěvníci Maďarska objeví na jídelním lístku často „maso plněné masem“. Obvykle na něm najdou převážně jídla z vepřového a hovězího masa, několik rybích a už mnohem méně pokrmů z drůbeže. Z drůbežího masa Maďaři připravují zejména husí játra, případně krůtí prsíčka. Jehněčí a skopové se v Maďarsku jí jen zřídka. Zvěřina je poměrně drahá, a proto se na maďarském stole objevuje sporadicky. Zpravidla je maso podávané jako smažené či pečené, případně dušené přidávané do směsi z paprik, rajčat a cibule. V maďarské kuchyni je také velmi oblíbené mleté maso, ze kterého se dá vykouzlit neuvěřitelné množství vynikajících pokrmů, ale tvoří také základ vyhlášených maďarských uzenin, z nichž je nejznámější čabajská nebo debrecínská klobása či uherský salám.

maďarská kuchyně

Součástí řady maďarských jídel je zelenina, která bývá obvykle podušena ve vodě nebo na sádle, případně zahuštěná jíškou nebo moukou rozkvedlanou ve smetaně. Sádlo není pro racionální stravu to pravé ořechové, ale z tuků ho Maďaři používají nejvíce. Původním maďarským zeleninovým jídlem, které známe docela důvěrně i u nás, je lečo. Dříve se připravovalo pouze z rajčat, papriky a vajec nebo rýže. Teprve později se do leča začala přidávat i uzenina nebo slanina. Ukázkou tradiční přípravy dalšího zeleninového jídla typického pro Maďarsko je pokrm s názvem fozelék. Jídlo je připravované tak, že se hrášek, zelené fazolky a čočka nebo dýně společně pečou nebo vaří a posléze se s mlékem rozmixují na kaši.

maďarská kuchyně

Další oblíbenou surovinou v maďarské kuchyni je zelí, například plněný zelný list patří k maďarským národním pokrmům. Zelí má v kuchyni Maďarů výsostné postavení a používá se nejen jako příloha. Zelné listy se plní různými náplněmi, například mletým masem. Kysaná smetana je další ingredience, bez které by se maďarská kuchyně neobešla. Kysanou smetanou se zjemňují nejen husté polévky, ale i jídla z masa či zeleniny.

Tradice klasického guláše maďarského původu vznikla v dávné minulosti, kdy byl potravou pro pastevce, kterým se v rodné řeči říkalo gulyasové, kteří kočovali ve stepích. Typický maďarský guláš je vlastně polévka, která se vařila v kotlíku nad ohněm. Guláš byl řídký a jedl se lžící s množstvím masa. Guláši se podobá proslulý maďarský perkelt, oproti němu je však hustší a má méně šťávy, neboť se připravuje z kližkovitého masa. V paprikáši je zas více papriky s hustou smetanou a v pravém tokáni je maso pokrájené na nudličky a obsahuje méně papriky. Původní pastevecký guláš připravovaný v kotlíku nad ohněm se nikdy nemíchal, stejně jako halaszle.

Typické maďarské halaszle je rybí polévka připravovaná z několika druhů sladkovodních ryb a ta pravá je s přídavkem rybí krve, vytékající z propíchnutého vazu ryby. K přípravě se doporučuje především kapr a jakékoliv další sladkovodní ryby jako je tloušť, plotice, okoun, candát nebo štika. Hustá polévka z vařeného kapra, kousků dalších ryb, rajčat, zelených paprik je samozřejmě řádně kořeněná paprikou.

Maďaři se nerozpakují přidat mletou papriku téměř do každé polévky, do noků i zavářek. Maďarské papriky existuje několik druhů, které se navzájem od sebe liší. Papriky jsou řádně peprné, ale i sladké, zvláště lahůdkové, které patří k neoblíbenějším. Ty se melou bez jadérek a stopek na velmi jemný prášek sladkojemné chuti. Zato pálivé papričky se používají tak, že se na chvíli ponoří do horkého pokrmu, a pak se zase vyndají. Ke všem maďarským dobrotám z masa a zeleniny se hojně servírují jako přílohy z mouky dělané noky (galuska) nebo tarhoňa, což jsou těstoviny z vajec a krupice.

Sladké laskominy

Moučníky se v tradiční maďarské kuchyni příliš neobjevovaly. Maďarskou kuchyni však významně ovlivnila nejen turecká nadvláda po dobu více než 150 let, ale také kuchyně orientální a francouzská, a to zejména za panování krále Karla Roberta z Anjou. V té době se do maďarské kuchyně dostaly moučníky a palačinky. K složitějším moučníkům patří například dobošový dort, což je větvený dort s čokoládou, krémem a na povrchu s karamelem, nebo plněný mákem či nakládanými třešněmi. Na jídelním lístku Maďarů se pod heslem moučníky objevují také piškotové dorty s čokoládou a se šlehačkou nebo flambované palačinky s čokoládou a ořechy.

Jako dezert jsou v maďarských restauracích nabízeny často palačinky nebo štrúdl plněný vším možným. Pokud máte rádi po dobrém obědě nějaký zákusek, určitě si nenechejte ujít tento vynikající závin. Můžete si vybrat štrúdl s tvarohem, jablky, višněmi, švestkami, ale také se zelím a samozřejmě s mákem. Z dalších tradičních zákusků je možné ještě vzpomenout řezy z listového těsta s vrstvou vanilkového krému nebo kaštanové pyré se šlehačkou. K sladkému se v Maďarsku nejčastěji pije kvalitní silná černá káva – presszó.

Tokajské víno a pálinka

K oblíbeným maďarským nápojům patří tekutá vinná réva. K nejznámějším maďarským vínům patří bezesporu tokajské. Bývá nazývané také vínem králů, protože ho měl údajně v oblibě král Ludvík XIV. Je to vždy jakostní známkové bílé víno žlutozlaté až medové barvy s vůní jemných odstínů karamelu a podtóny vanilky či máty, které chutná po medu a hrozinkách. Nejlahodnější je sladké Aszú, jehož kvalita se liší množstvím přidaných rozinek napadených ušlechtilovou plísní. Tyto rozinky se přidávají po putnách (dřevěná nádoba o obsahu cca 25 Kg) a rozlišujeme tak vína dvou až šestiputnová. Z četných maďarských vín si udržuje stále vysokou popularitu Egri Bikavér, což je jakostní odrůdové suché víno natrpkle samotově jemné chuti. V oblibě však vede především maďarský Cabernet granátově červené barvy výrazně vyzrálé chuti a příjemné vůně.

Díky velké četnosti minerálních pramenů se v Maďarsku konzumují ve velkém minerálky. Z bohaté úrody ovoce v Panonské nížině se vyrábějí také kvalitní ovocné šťávy. V Maďarsku se tvyrábí několik druhů piv, známé jsou Dreher, Kobánai a Arany Ászok. V hospůdkách přinesou návštěvníkům buď pohár (0,3 litru) nebo v korsó (0,4 nebo 0,5 litru).

Ve velké oblibě jsou i destiláty z meruněk či třešní známé pod názvy barackpálinka či cseresnyepálinka. Pálinka je silný 40% elixír vyráběný z různého ovoce, nejčastěji však z meruněk a ze švestek. Mezi nejoblíbenější patří zejména ty, které mají na etiketě označení kosér (košer).

Maďarsko nepatří právě mezi vybrané země pro vegetariány, i když i ti se zde mohou dobře najíst, neboť zeleniny se tu spotřebuje opravdu požehnaně. Místní zeleninové saláty jsou vždy čerstvé a pláty grilovaného ovčího sýra jsou často nabízenou delikatesou. Na ohnivé maďarské kuchyni si turisté pochutnají zejména v takzvaných čardách. Jsou to svérázné lidové hospůdky zdobené dřevořezbami, sušenými paprikami a kukuřicí. Většinou v těchto starodávných krčmách mnohdy opředených pověstmi o zbojnících, nechybí otevřený oheň, na kterém se připravují typické maďarské speciality v kotlíku nebo na rožni. U řek a jezer mohou zvídaví návštěvníci objevit rybářské čardy – halászcsardy s rybími specialitami.

-ar-

Další články z Maďarska:
Győr to je historie spojená s relaxací
Hortobágy je nekonečná maďarská step
Pécs je letošní evropská metropole kultury
Sárvár - město s Bahnitým hradem
Budapešť - Vajdahunyadský hrad

Článek byl zobrazen 16 802 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko