Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tokaj vínem opředený

Město Tokaj se nachází v severovýchodní části Maďarska přímo v místech soutoku řek Tisa a Bodrog. Proslulá místní vinařská oblast se rozprostírá při jižních cípech Zemplínských vrchů. Světoznámé tokajské víno je tak vyhlášené svým jantarovým mokem, že je o něm zmínka i v maďarské národní hymně.

Z Tokaje se stala vyhledávaná a velmi oblíbená turistická destinace. Městu Tokaj se naštěstí v minulosti obloukem vyhnul stavební boom, a tak si v zásadě téměř přes sto let zachovává stále stejnou velikost. Zůstal zde zachován také jeho rázovitý vzhled, který sem pravidelně láká čím dál více turistů z okolních zemí.

Vinné sklepy na okraji proslulého městečka Tokaj lákají cestovatel nejen z Maďarska, ale i z ciziny. Kdo by odolal ochutnávce krále vín přímo v místech, kde se zrodil? První zmínky o jeho pěstování je možné najít už v druhé polovině 11. století, kdy došlo k prvnímu osazení zdejšího kopce Kopasz.


Autor: Antonio Bonanno

Historické prameny dokládají, že už papež Pius IV. si pochutnával na takzvaném aszú, což je nejcennější tokajské víno. Zlatavé velmi těžké víno se nedoporučuje pít ve větším množství, je lepší následovat příkladu papeže a užívat toto lahodné víno spíše jako lék. Víno se vyrábí do dnešních dnů dle prastarých receptů. Základem všeho jsou cibeby – sluncem a větrem vysušené bobule napadené plísní. Scvrklé zaplísněné bobule se odtrhávají z hroznů a pak se lisováním rozmělní na pastu, která je přidávána do sudu se základním vínem. Drahocenný mok má v sudech zrát minimálně následující tři roky.

Legenda také praví, že na tuto recepturu se přišlo zcela náhodně. V minulosti v době nájezdů Turků se prý vinaři ukryli a než se vrátili domů, hrozny na vinici jim zplesnivěly. Namísto toho, že by je vyhodili, pokusili se z nich přesto vytlačit víno a vynikající výsledek se brzo dostavil. Dalším specifikem tokajského vína je fakt, že se ve zdejší oblasti nachází vulkanická půda, která dává vínu oheň sopek. Oblast Tokaj-Hegyalja se v roce 2002 stala součástí světového dědictví chráněného UNESCO.


Autor: Monika

Vinné sklepy zvenčí připomínají spíše rodinné domky, než podobné objekty tohoto typu jinde v Evropě. Místní vinaři v nich nenabízejí jen ochutnávku pověstného moku, ale i bohaté občerstvení v podobě klobásek, uzenin a sýrů typických pro maďarskou kuchyni a v neposlední řadě výtečný chléb. Milovníci dobrého jídla a pití si tu při ochutnávkách vskutku přijdou na své. K nejznámějším místům ochutnávek právem patří šest set let starý sklep Rákócziů, kde víno zraje v lahvích uložených v sáhodlouhých chodbách.  Jedna chodba má třeba 28 metrů na 10 metrů.

Celou paletu tokajského si turisté mohou vychutnat také při slavnostech vína, které se zde pořádají každoročně vždy o prvním říjnovém víkendu. Slavnosti vrcholí průvodem s maskami a lidovou veselicí, na níž se hraje, zpívá a vzdává hold dobrému vínu. Městečko Tokaj uvítá milovníky zlatého moku také každoročně v květnu na tradiční slavnostní přehlídce vín.

Příznivci historických faktů si mohou v Tokajském muzeu nastudovat vše o historii tokajského vína. V 18. století byl objekt muzea starobylým řeckým obchodem. Dnes je zde soustředěna výtečná sbírka křesťanského liturgického umění četně ikon a středověkých křížů. Zdejší prostory vystavují vše o regionu Tokaj-Hegyalja, produkci vína a historii Tokaje.


Autor: Björn Láczay

Tokajská oblast se rozkládá podél maďarské a slovenské hranice. Dlouholetý spor Slováků s Maďary o světově proslulou značku tokajského vína vyvrcholil vloni, když si značku Tokaj u Evropské komise zaregistrovalo Maďarsko, kde leží větší část zmíněné vinařské oblasti. Zároveň upravilo původní název Tokaji na Tokaj. To se vůbec nelíbilo Slovákům, kteří dosáhli registrace značky Vinohradnická oblast Tokaj. Maďaři však tvrdí, že v Evropské unii nemůže figurovat na různých výrobcích dvakrát stejné geografické označení, zejména když město Tokaj leží v Maďarsku.

Ve městě stojí za pozornost kromě zajímavostí spojených s vinařstvím ještě několik kostelů, galerie, socha Štěpána I. a řada pamětních desek, které připomínají osobnosti, které Tokaj navštívily. Návštěvníci zde mohou spatřit například pamětní desku básníka Jana Kollára.

Západně od centra města nabízí Kopasdz-hegy (Lysá hora) a její TV věž nádherné výhledy Tokaje a přilehlých vinohradů. V létě se mohou turisté vydat na projížďku z přístaviště lodí Mahart po Bodrogu a Tisze. Přístaviště je situováno hned u Hösök tere.

Blízká chráněná krajinná oblast Tokaj – Bodrogzug poskytuje milovníkům přírody široké možnosti výletů. Ve zdejší ničím nerušené panenské přírodě se obzvlášť daří ptactvu. Své útočiště zde nachází množství cenných ptačích druhů, kteří pozornému cestovateli připomínají, že ani v Tokaji není víno úplně vším.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Siófok, letovisko na břehu Balatonu
Sárospatak je městem vína, lázní a kultury
Budapešť - Széchenyiho lázně
Z Visegrádu vládli uherští králové
Szekszárd

Článek byl zobrazen 9 686 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko