Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Budapešťské lázně a plovárny

Budapešť není známá jen svými skvostnými architektonickými památkami, ale světového věhlasu dosáhla především jako lázeňské město, které patří k nejvelkolepějším v Evropě. Po celé metropoli jsou roztroušeny desítky termálních lázní s více jak stovkou pramenů a studní.

Budapešť je jediným hlavním městem v Evropě, které má zároveň statut lázeňského města. Celkem 123 bublajících termálních pramenů vyvěrá z nitra země již po celá staletí a jejich blahodárné účinky znali i dávní obyvatelé města. První lázně zde existovaly již za dob Římanů, kteří uměli velmi dobře vychutnávat pozemské požitky. Ale přírodní prameny dokázali nejlépe využít až Turci během 16. a 17. století. Mnoho z lázní leží v blízkosti řeky v centrální části metropole a jsou tak ideální zastávkou pro oddych po celodenním poznávání památek. Vaše tělo zmožené dlouhými procházkami zde tak může načerpat nové síly.

Horké prameny dennodenně chrlí více jak 80 milionů litrů vody bohaté na minerály. Hlavním léčivým zdrojem je tak voda, jejíž teplota se pohybuje od 20 do 76°C. Je bohatá na sodík, vápník, hořčík, železo, hydrokarbonáty a jiné. Mezi léčebné metody patří termální koupele, masáže, bahenní zábaly, zdravotní gymnastika, pitná kúra, elektroterapie, inhalace a vodoléčba, jako jsou vanové uhličité koupele, aromatické a perličkové koupele či podvodní masáže. Každý pramen má jiné léčivé vlastnosti, služeb tak využívají lidé mající problémy s pohybovým ústrojím, klouby, páteří, osteoporózou, léčí se zde dna, nervová onemocnění a poruchy krevního oběhu. Návštěva se samozřejmě doporučuje i zdravým lidem - aplikace zdejších termálních pramenů totiž významně přispívá k regeneraci, uvolnění, posílení zdraví a celkové pohodě. Kromě termálních bazénů najdete v budapešťských lázeňských zařízeních také parní lázně a sauny.


Foto: lázně Széchenyi   Autor: Alvaro

Budapešťská lázeňská zařízení jsou velice oblíbená mezi místními obyvateli, ale rádi je navštěvují také turisté ze zahraničí. Bazény s léčivou vodou a termální lázně, kterých je zde celkem 31, skýtají návštěvníkům metropole neopakovatelný zážitek. Takováto relaxace by proto neměla chybět v itineráři žádného návštěvníka města. Ať už přijedete do Budapešti v létě nebo v zimě, vždy si do svého zavazadla nezapomeňte přibalit plavky. A pokud by se tak přece jen stalo, nezoufejte – v některých zařízeních plavky dokonce vůbec nepotřebujete. Turecké lázně mají oddělené prostory pro muže a ženy, nebo pro každé pohlaví předepsané sudé či liché návštěvní dny.

K nejoblíbenějším lázeňským areálům Budapešti patří novobarokní termální lázně Széchenyi, které jsou údajně největším komplexem svého druhu v celé Evropě. Tyto lázně jsou navíc také nejhlubší a nejteplejší ve městě, na povrch vyvěrá z hloubky 1250 metrů voda o teplotě 74 – 75 °C, obsahující síru, vápník a hydrogenuhličitan hořečnatý. Horký pramen byl na místě lázní objeven poměrně pozdě, v roce 1879 na něj náhodně narazil geolog Vilmos Zsigmond, který zde kopal studnu. Jeho socha dnes zdobí hlavní vchod do lázní. V současnosti jsou lázně umístěny do novobarokní budovy, jež byla postavena v letech 1909 – 1913 podle plánů architektů Gyözöho Czieglera a Edeho Dvorzsáka. Budovy jsou zakončeny zelenými kupolemi, které dominují Městskému parku v Pešti.

Celý komplex dnes nabízí horké bazény a parní kabiny, kryté i nekryté lázně, vanové a parní koupele, vodní masáže či bizarní vodní kanál sloužící k zábavě všech věkových kategorií. Pro plavce, kteří musí být vybaveni povinnými koupacími čepičkami, je zde připraven také střední chladnější bazén. Jelikož i koupání na čerstvém vzduchu má své nezaměnitelné kouzlo, byly lázně v roce 1926 rozšířeny o tři venkovní plavecké bazény. Díky vysoké teplotě léčivé vody jsou Széchenyiho lázně hojně navštěvovány také v zimních měsících, sníh a mráz není žádnou překážkou. Zdejší voda má blahodárné účinky pro léčení revmatických chorob a poruch pohybového ústrojí, pro poúrazovou léčbu, léčení artritidy a neuritidy. Velmi účinná je také v případech menstruačních poruch. Používá se i jako pitná kúra při léčení katarálních poruch dýchacího a zažívacího ústrojí.


Autor: Domingo Sandoval

Dalšími významnými lázněmi jsou termální lázně Gellért, které se nachází v nejstarším maďarském lázeňském hotelu. Prameny, které tyto lázně napájí, jsou známy již téměř dva tisíce let. V tureckém období na Gellértově vrchu stávalo nádherné lázeňské zařízení, které bylo v letech 1912 – 1918 přestavěno v secesním stylu. V té době vedle lázní vyrostl také jeden z nejelegantnějších čtyřhvězdičkových hotelů Budapešti. V roce 1945 byl hotel během bombardování Budapešti vážně poškozen, ale po válce byl naštěstí zrekonstruován a zmodernizován.

Lázeňský hotel Gellért je otevřen pro širokou veřejnost a nabízí obrovské vybavení pro rekreační účely, poskytuje lékařské a zdravotnické služby na nejvyšší úrovni. Zahrnuje krytý i otevřený bazén s vápenitou, slabě kyselou, hydrogenuhličitanovou, radioaktivní vodou, obsahující mnoho minerálních látek. Voda je vhodná pro koupele, pitné kúry či inhalace.  Zvláště účinná je v případě léčby revmatických a kloubních onemocnění, neuralgie, neurózy, dny, revmatismu, gynekologických potíží a poruch metabolismu. Lázně Gellért jsou zajímavé tím, že mají oddělené termální lázně pro muže a pro ženy, které jsou však naprosto stejně zařízeny. Obě pohlaví tak mají k dispozici tři bazény s různě teplou vodou, saunu a parní lázeň, která nabízí odpočinek a úlevu ve stylu tureckých koupelí. Nádherný venkovní bazén s vlnobitím vyhledávají zejména děti a mládež. Interiér vnitřního bazénu patří k nejfotografovanějším částem lázní. Každého zaujme také působivá vstupní hala se secesní výzdobou.

Neoklasicistní Lukášovy lázně byly otevřeny v roce 1894 na předměstí Markétina mostu. Nejsou sice tak známé jako předchozí velké lázeňské komplexy, ale přesto poskytují stejně kvalitní služby a odpočinek. Lázně byly pojmenovány po sv. Lukášovi a jejich původ sahá až do doby turecké nadvlády. Součástí areálu jsou turecké Císařské lázně z 16. století, lázně Komajády a dva venkovní bazény. Zdejší termální prameny mají teplotu od 21 do 49°C a jsou mezi nimi minerální vody skupiny zemito-vápenatých vod, slané vody a vody s hydrogenuhličitany a sírany. Proto jsou lázně vhodné pro léčbu bolestí kloubů, deformací páteře, pro omezení osteoporózy, léčení zažívacích a střevních potíží.

Na budínském předmostí Alžbětina mostu se nacházejí turecké lázně Rudas, jejichž vody jsou známé již tisíc let. Byly zřízeny v roce 1550 a později rozšířeny. Hlavní část lázní tak pochází z roku 1565. Jde o osmiboký termální bazén se čtyřmi malými rohovými bazénky napuštěnými různě teplou vodou. Během rozsáhlé modernizace byl k lázním dostavěn ještě velký krytý plavecký bazén. Tři hlavní prameny koupelí - Juventus, Attila a Hungaria jsou napájeny 15 menšími prameny a jejich voda má vysoký obsah fluoridů. Je proto ideální při chorobách pohybového ústrojí, revmatismu a při léčení poúrazových stavů. Při inhalacích se dá používat jako ústní sprej a jako pitná kúra se doporučuje pro léčení dny, ledvinových kamenů a zažívacích potíží. Kromě velkého plaveckého bazénu jsou lázně Rudas vyhrazeny pouze pro muže, kteří zde nenosí plavky, ale jen malou bederní roušku.

Královské lázně taktéž patří mezi čtyři dochované turecké lázně v Budapešti, které byly vybudovány v 16. století podle jednotného vzoru. Typické jsou pro ně osmihranné termální bazény, obklopené menšími bazénky a mramorové schodiště, centrální hala pak bývá završena kupolí. Královské lázně založil v roce 1566 turecký paša Arslan sídlícím v Budě. V dřívějších dobách se lázně jmenovaly Deszka, v 19. století však byly zakoupeny rodinou Königů a název Király (Královské) tak získaly od maďarského překladu jména jejich majitele. Návštěvníci si zde dnes mohou kromě termálního bazénu užívat také vanových koupelí, slaných koupelí, masáží a sauny.

Salšími významnými tureckými lázněmi jsou lázně Rác, které dostaly svůj název podle Srbů neboli Ráců, kteří v minulosti tuto oblast obývali. Byly založeny v období turecké nadvlády, ale roku 1869 prošly rozsáhlou rekonstrukcí a byly přestavěny podle návrhu architekta Miklóse Ybla. Zdejší voda má léčivé účinky, proto ji mnoho místních obyvatel pravidelně pije. Dnešní termální bazén a vanové lázně, spolu s masážními místnostmi a fitness centrem nabízejí uživatelům vynikající vybavení.

Na Markétině ostrově se nachází lázně Palatinus, které vynikají sedmi venkovními bazény, které jsou jak termální, tak i plavecké a navíc jsou doplněny tobogány a umělými vlnami. Hojně navštěvovanou plovárnou je Dagály situovaná východně od pešťského nábřeží. Byla vybudována během druhé světové války a její komplex se skládá z 12 bazénů a je schopen pojmout až 12 tisíc návštěvníků. Dalším významným koupalištěm jsou Římské lázně se třemi bazény a tobogánem. Severně od centra města pak můžete navštívit ještě koupaliště Csillaghegy, které disponuje čtyřmi bazény, je obklopeno krásným prostředím a patří k němu oblíbená nudistická pláž. Vyhledávané koupele jsou i v hotelech Thermal, Grand Hotel, Thermal Hotel Helia, Corinthia Aquincum a Ramada.

- jap -

Článek byl zobrazen 13 089 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko