Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Köszeg je město skvělého vína

Köszeg (německy Güns) je městečko na maďarsko-rakouských hranicích, které bývá často nazýváno klenotnicí Maďarska. Köszeg je město s bohatou historií a skvostným architektonickým dědictvím. K jeho nejznámějším pamětihodnostem patří Jurisicsovo náměstí, Brána hrdinů, kostel sv. Imre, Farní kostel Ježíšova srdce a Jurisicsův hrad.

Na malém prostoru centrálního náměstí s krásným kostelem sv. Jakuba stojí řada gotických, renesančních a barokních budov a pak je tu hrad a uličky vnitřního středověkého města obehnaného hradbami. Půjdou-li návštěvníci úzkou Chernel utca s elegantními barokními fasádami, projdou kolem zbytků středověkého hradního opevnění, tzv. Staré věže a též rohové bašty z 11. století, což jsou vůbec nejstarší budovy ve městě. 

V obraně národa hrál Köszeg po staletí rozhodující roli. Proslulým příběhem městského hradu je útok vojenských jednotek sultána Sulejmana v srpnu 1532. Dodnes bijí církevní zvony v Köszegu hodinu před polednem a připomínají tak ústup Turků, poté, co bylo vyhlášeno jejich vítězství. Takovým svatostánkem je třeba novogotický kostel Srdce Ježíšova založený v roce 1894, který připoutá pozornost návštěvníků zajímavými freskami a právě „poledními“ zvony bijícími pravidelně vždy v 11 hodin.

Köszeg
Foto: kostel Srdce Ježíšova

Brána hrdinů byla vybudována v roce 1932 k 400. výročí od konce Sulejmanovy vlády. Její Horní věž je přístupná návštěvnické veřejnosti z Generálova domu. Je zde umístěna výstava lidového umění, obchodu, cechů a přírodopisu.

Skoro všechny budovy na Jurisicsově náměstí něčím návštěvníky upoutají. Kupříkladu červenožlutá radnice, která je směsicí gotiky, renesance, baroka a klasicismu má ještě navíc fasádu zdobenou oválnými malbami vysoké hodnoty. Pozoruhodné je také zdobení renesančního domu postaveného v roce 1668. V současnosti je to hostinec, který krášlí sgrafita vyškrábaná do omítky.

Příznivci bylinkové magie, nejrůznějších lahviček a lékárnických vah si na Jurisics tér přijdou na své, protože tu najdou hned dvě lékárnická muzea – Lékárnické muzeum u Zlatého jednorožce a Lékárnické muzeum U mouřenína a obě stojí za to navštívit.

Na centrálním náměstí stojí kromě sochy Panny Marie z roku 1739 a městské fontány z roku 1766 také dva nádherné kostely a každý je svou krásou ojedinělý. Gotický kostel sv. Jakuba byl založen v roce 1407 a návštěvníci v něm mohou obdivovat na východní zdi napravo od hlavního oltáře už značně vybledlé fresky z 15. století znázorňující sv. Kryštofa nesoucího malého Krista, dále Marii Milosrdnou, která svým pláštěm chrání prosebníky a tři krále přinášející své dary – zlato, kadidlo a myrhu. V interiéru kostela stojí za povšimnutí také oltáře a dubové lavice, které jsou dokladem mistrovského umění barokního řezbářství. V kostelní hrobce odpočívají Miklós Jurisics a jeho dvě děti.

Köszeg - 7 termálních pramenů
Foto: Köszeg - 7 termálních pramenů

Barokní kostel sv. Jindřicha s vysokou kostelní věží se má taktéž čím pyšnit. Uvnitř kostela se ukrývají dva umělecké skvosty. Jde o obraz patrona kostela nad oltářem od Istvána Dorffmeistera a obraz Mariiny návštěvy sestřenice Alžběty umístěný na severní stěně vlevo od hlavního oltáře, jehož autorem je Franz Anton Maulbertsch.

Severovýchodně od Jurisics tér se nachází opuštěná a pomalu chátrající kulatá synagoga s podivnými novogotickými věžemi. Byla postavena v roce 1859 a sloužila dříve jedné z nejstarších židovských komunit v Maďarsku.

Hrad Köszeg tvoří dvě části, a to předhradí a vnitřní část hradu, které jsou propojeny mostem. Původní hrad byl postaven v půlce 13. století, ale v průběhu staletí byl několikrát obnovován. V době od 13. do 18. století tvořilo městečko a hrad jeden celek obehnaný hradbami. Pevnost se čtyřmi věžemi je směsicí renesančních arkád, gotických oken a barokního interiéru.

V 15. století byl v západním křídle hradu vybudován rytířský sál a v přízemí sklep. V severní části hradního areálu tehdy byla přistavěna kaple. Ve východním a jižním křídle byly situovány obytné prostory. Koncem 15. století byly též dostavěny obranné valy, terasy a venkovní věže se střílnami. Naposled by hrad renovován v roce 1958 a stavební a rekonstrukční práce pokračovaly až do roku 1962. 

Dvě věže jsou zpřístupněny veřejnosti a je z nich pěkný výhled do okolí. Na obě dvě věže mohou návštěvníci vystoupit z místa, kde ve středověké minulosti bavily obyvatele města dechové kapely.

V areálu hradu se nachází hradní muzeum, vzdělávací centrum, městské divadlo a malý hotel.

Hradní muzeum v prvním podlaží mapuje dějiny Köszegu od 14. století a místní vinařství. Je tu k vidění pozoruhodná kniha s názvem Vznik vína. Jde o druh zahradnického deníku, kde jsou zaznamenány poznámky včetně nákresů výhonků a poupat vína už od roku 1740. Každý záznam je ke dni sv. Jiřího aktualizován.

Každoročně se na hradě konají různé kulturní akce jako slavnostní hradní hry, renesanční zábava či hudební festival. Na přelomu září a října se ve městě pořádá vinobraní, které stojí za to. V hradním areálu můžete natrefit na vynikající bio-obchod a prodejnu zdejších výrobků včetně vynikajících vín. Je dobré se zaměřit na červené a konkrétně frankovku, cabernet sauvignon nebo zweigelt.

Pěknou procházku slibuje turistům návštěva barokní kaple, která se nachází na 394 metrů vysoké Kalvárii severozápadně od centra města, případně k vinohradům v Královském údolí západně od Jurisiccova hradu. Dobrodružné túry mohou cestovatelé zažít při návštěvě přírodního parku Írottkö, který je se svými příjemnými kopci a s pěknými vyhlídkami situován v blízkém okolí tohoto poklidného historického městečka.

-ar-

Další informace o městě Köszeg.

Články z Maďarska: 
Zalakaros, Bukfurdo, Sárvár - ráj termálních lázní 
Neziderské jezero - Vídeňské moře 
Budapešť - Památník milénia 
Vác je majitelem mumií 
Szentendre je multikulturní město

Článek byl zobrazen 9 639 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko