Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gödöllő bylo výletní rezidencí královského páru

Gödöllő je snadným cílem jednodenního výletu z Budapešti. Malebné městečko leží v centrální části Maďarska, 30 km severovýchodně od Budapešti, se kterou má dobré spojení. Do Gödöllő se jezdí především za krásami Královského zámku, který rovnocenně soupeří co do nádhery a velikosti s palácem Esterházy ve Fertődu v západním Podunají.

Výlet do městečka Gödöllő představuje pěkné místo k navštívení už jen kvůli tomu, že je plné hezkých barokních budov a památek, které jsou kolébkou původní Gödölské umělecké kolonie (1901-20). Zámek v Gödöllő byl postaven v 1. polovině 18. století a dodnes je největším dvorem v Maďarsku.

Aristokratický zámek nechal vystavět hrabě Antal Grassalkovich, a proto je po svém majiteli také někdy nazýván. Zámek Grassalkovich byl navržen v roce 1741. Posléze byl rozšířen, aby sloužil jako letní sídlo císaře Františka Josefa. Několikrát přestavěný Královský zámek s půdorysem dvojitého U navrhl András Mayerhoffer. Palác si velmi brzo oblíbila Sissi – milovaná habsburská císařovna a maďarská královna Alžběta. Jako svou letní rezidenci posléze zámek využíval mezi světovými válkami minulého století admirál Miklós Horthy. Postupná zkáza zámku započala v době, kdy se k moci dostali komunisté.

Zámek v Gödöllő
Foto: Zámek v Gödöllő

Zámek se dočkal částečné renovace a obnovy v roce 1994. V současné době je otevřeno pro návštěvnickou veřejnost jako Palácové muzeum asi 24 pokojů v přízemí a v 1. podlaží. Zámecké komnaty byly zrestaurovány do podoby, v jaké se nacházely, když se v nich zdržoval vladařský pár. Například levandulově zbarvené apartmá císařovny Sissy je působivé stejně tak, jako komnaty v paláci Esterházy. Pokoje Františka Josefa v 1. patře jsou vyvedené v kombinaci šedé a zlaté.

Chloubou Královského zámku je Ozdobný sál, kde se celoročně pořádají koncerty komorní hudby. Nejvíce se zde konají koncerty klasické hudby v letní sezóně (koncem června a počátkem července) během Festivalu palácových koncertů komorní hudby. Neméně působivý je Královnin salon, v němž je umístěna romantická olejomalba Sissi. Za pozornost určitě stojí také Studovna se zrestaurovanou stropní malbou a goblénem z 18. století znázorňujícím bohyni lovu Dianu.

Zámek v Gödöllő
Foto: Zámek v Gödöllő

Další komnaty a nově otevřené pokoje a budovy je možné prozkoumat při prohlídce s průvodcem. Pozoruhodný barokní komplex se rozprostírá spolu s přilehlými objekty na ploše asi 17 tisíc metrů čtverečních a zahrnuje rovněž park. Zajímavé je například Palácové divadlo v jižním křídle zámku nebo Královský vrchní altánek s divadlem a muzeem umístěný v parku, který byl postaven roku 1760, případně Královské lázně.

Návštěvníky sem přitahují nejen zámecké výstavy, vztahující se k císaři Františku Josefovi I. a jeho ženě Sissi, ale tisíce lidí tu vyhledávají i kostel milosti v Máriabesnyő, který je v celé zemi známým poutním místem. K návštěvě zve také elegantní zámecká kavárna, krámek se suvenýry a současná foto-dílna. K událostem pořádaným každoročně v létě patří také neodmyslitelně jízda na koni a vzpomínkové programy pořádané na počest tvůrce zámku společně s pořady o životě královského páru.

-ar-

Další články z Maďarska:
Vánoce v Maďarsku
Köszeg je město skvělého vína
Zalakaros, Bukfurdo, Sárvár - ráj termálních lázní
Budapešť - Památník milénia

Článek byl zobrazen 5 884 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko