Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hévíz jsou prvotřídní termální lázně

Hévíz se svou zázračně léčivou vodou se nachází v blízkosti Balatonu. Je pokládán za jedno z nejznámějších lázeňských středisek v Maďarsku a jeho návštěvníci sem jezdí především za přírodním divem – jezerem s termální vodou o rozloze 4,4 ha. Teplota vody v největším evropském termálním jezeře dosahuje 33 až 35 °C, v zimě se pohybuje od 26 do 28 °C.

Původ jezera pochází z doby, kdy se tvořily čedičové vršky kolem jezera Balaton. Zázračné účinky jeho vody byly lidem známy už v dávné minulosti. Podle archeologických vykopávek bylo toto místo osídleno již v době kamenné. Zdejší horkou minerální vodu využívali lidé už ve středověku nejprve v koželužství a později k léčivým koupelím. Jezero Gyógy-tó si jako soukromé letovisko poprvé upravil už v roce 1795 hrabě György Festetics z Keszthely.


Autor: Martin Burrow

Termální jezero se rozkládá uprostřed lesoparku a napájí ho pramen, který vyvěrá z kráteru asi 40 metrů pod povrchem. Termální pramen chrlí denně asi 80 milionů litrů horké vody. Termální jezero má nálevkovitě se svažující dno o hloubce 36,5 metru. Téměř po celý rok je jezerní hladina pokryta bílými a růžovými indickými lekníny a rozkvetlým egyptským lotosem, které dodávají jezeru zvláštní kouzlo romantiky.

Vzhledem k příznivé teplotě vody v jezeře, je možné se v něm koupat celoročně. Oblak jemné páry nad jezerem vytváří zvláštní pohled a vysoké odpařování dělá koupání pod širým nebem příjemnější i v nejchladnějších zimních dnech. Různé proudy a výtlačný tlak včetně příjemné teploty vody při koupeli umožní návštěvníkům dlouhodobý pobyt v jezeře.

Krytý most dovede příchozí k hlavnímu pavilonu postavenému koncem 19. století, odkud se na všechny strany rozbíhají můstky a mola, které je možné podplavat a mola je lze také využít k odpočinku nebo opalování. V areálu u termálního jezera se nachází dětský plavecký bazén a rovněž bazének pro děti do 3 let nechybí.

Mírně radioaktivní jezerní voda obsahuje síru, alkálie, hydrogenuhličitany a především soli vápníku. Léčivé koupele jsou vhodné při kloubových onemocněních, revmatických a dokonce při gynekologických potížích. Jako pitná kúra je doporučována při léčení poruch zažívacího systému. Zajímáte-li se o další procedury kupříkladu bahenní, vyhledejte kryté lázně, které mají v nabídce snad všechny druhy termální léčby, které si jen dovedete představit. Bahno ze dna jezera je tvořeno z 50 % organickými materiály bohatými na jód a estrogen.

Hevíz je mezinárodně uznáván jako jedno z prvotřídních lázeňských středisek a je také častým místem nejrůznějších odborných lékařských konferencí a vyhlášeným lázeňským centrem se vším, co k tomu patří včetně ubytovacích služeb a možností kultury a zábavy na vysoké úrovni. Hotely v Hévízu představují tu nejvyšší kvalitu a nabízejí nejrůznější možnosti saunování, relaxačních masáží, koupelí a kosmetických procedur.

Svým hostům nabízí Hevíz řadu kaváren a cukráren, restaurací a stylových hospůdek, kde mohou ochutnat ty nejlepší zdejší delikatesy a pochoutky. Nápaditý výběr maďarských specialit na jídelních lístcích zpravidla korunuje nabídka místního prvotřídního vína. Nechybí zde ani noční kluby či bary třeba s živou hudbou.

K dispozici jsou zde i nejrůznější možnosti sportovních aktivit. Hosté mohou chodit na procházky nebo jezdit na kole po propojených stezkách, jezdit na koni, surfovat, případně se věnovat golfu či paraglidingu. Rozvoj asfaltových cyklostezek usnadňuje poznávání okolní krajiny s půvabnými vesnicemi, vinicemi a stylovými hospůdkami – csádami.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Pannonhalma je klenotnice maďarské architektury
Fertöd
Tokaj vínem opředený
Siófok, letovisko na břehu Balatonu
Sárospatak je městem vína, lázní a kultury

Článek byl zobrazen 10 893 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko