Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fertod

Městečko Fertöd je přibližně od půlky 18. století spojováno s aristokratickou rodinou Esterházyů a jejich zámek Fertöd je pokládán za jeden z nejhonosnějších paláců v Maďarsku. Fertöd s výpravným palácem rodu Esterházyů turisté najdou asi 27 km na východ od Šoproně.

Palác s přilehlou zahradou jsou situovány na Joseph Haydn utca a vévodí celému městu. Architekti tohoto projektu bohužel nejsou známí, s výjimkou rakouského Melchiora Hefele. Barokní a rokokovou budovu začal budovat Miklós - člen rodiny Esterházyů, se záměrem vystavět největší letní palác střední Evropy té doby.

Bohatě zdobený zámek označovaný též jako „maďarské Versaille“ dokumentuje tehdejší bohatství šlechticů a lásku k pompéznosti zvláště aristokrata Miklós Esterházy. V roce 1766, kdy byl opulentní palác dokončen, zahrnoval kromě 126 přepychových pokojů, též separátní dům opery, loutkové divadlo, chrám pro Dianu a Venuši, čínský taneční dům a také poustevnu se skutečným živým starcem a 250hektarovou zahradu upravenou ve francouzském stylu.

Ve francouzské zahradě pořádal s oblibou Miklos řadu skvělých večírků s neskutečným množstvím čínských luceren a zakončených ohňostroji pro přátele, k nimž patřil například Goethe. Čínský pokoj zase navštívila v roce 1773 samotná císařovna Marie Terezie, když se tu pořádal maškarní bál. V koncertní síni paláce se například konalo vůbec první vystoupení skladatele Franze Josefa Haydna a v jeho zdech zazněla také poprvé symfonie Na odchodnou.


Foto: palác Fertöd  rodiny Esterházyů     Autor: nattomi

Rakouský skladatel Haydn strávil bezmála třicet let na dvoře hraběte Miklóse Esterházy, řídil operní orchestr, organizoval hudební život na zámku, zkomponoval tu řadu oper, mší, koncertů, sonát a písní. Skladatel Haydn zde od roku 1761 až do roku 1790 žil v apartmá, které se nachází v západním křídle barokního Hudebního domu situovaném na jihozápad od paláce. V současné době se zde nachází Pamětní síň Josefa Haydna.

Po smrti hraběte Esterházy se aristokratická rodina přestěhovala a zámek zůstal na téměř sto let pustý. Značná část paláce je v současné době zrekonstruována a další renovace pokračují nadále. Obnovovací práce bylo nutné zahájit po půldruhém století pustošení paláce, který v 19. století sloužil dokonce jako stáje a během 2. světové války také jako nemocnice.

U hlavního vstupu na nádvoří Cti návštěvníky jistě zaujme tepaná železná brána, jejíž ozdobné prvky dokládají mistrovství rokokového díla. Z ohromného komplexu je návštěvnické veřejnosti otevřeno asi 24 pokojů, sálů a komnat, další se renovují a zbylou část tvoří hotel a střední škola. Tento hotel o 17 pokojích ve 2. patře východního křídla paláce je jedním z důvodů, proč cestovatelé navštěvují Fertöd a palác, a rozhodně je zde nutná včasná rezervace.

Přízemí paláce nabízí k prohlídce několik pokojů zdobených v pseudočínském slohu, který byl velmi módní koncem 18. století. Zajímavá je také sloupová síň Sala Terrena s podlahou z chladného carrarského mramoru, sloužící v létě jako jídelna. Na stropních malbách si lze v květinových freskách prohlédnout monogram Miklóse Esterházyho. Pokoje v přízemí zakončuje prohlídka Princovy ložnice s obrazy Amora.

První podlaží nabízí k prohlídce honosné barokní a rokokové salony včetně koncertní a obřadní síně. V prvním poschodí je také instalována výstava věnovaná životu velkého rakouského skladatele Haydna. Palác si návštěvníci mohou prohlédnout jen s doprovodem průvodce, u pokladny si můžete pořídit informační brožurky v angličtině.

Palác se stává pravidelně dějištěm dvou významných hudebních událostí. Od doby 150. výročí úmrtí velkého skladatele Haydna v roce 1959 se tu na jeho počest každoročně koná Mezinárodní hudební festival a Týdny hudby za účasti světově proslulých tuzemských i zahraničních orchestrů a sborů. V červnu a červenci probíhá Haydnův festival budapešťských smyčcových nástrojů a na přelomu srpna a začátkem září nastupují tradiční dny Haydnova festivalu. Oba festivaly bývají beznadějně vyprodány už dlouho dopředu a vždy strhnou milovníky genia loci do světa překrásné hudby.

Okolí městečka Fertödu si oblíbili cyklisté, kteří tu najdou skvělý terén a možnost si kola zapůjčit buď v hotelu, nebo kempinku Dori.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Tokaj vínem opředený
Siófok, letovisko na břehu Balatonu
Sárospatak je městem vína, lázní a kultury
Budapešť - Széchenyiho lázně
Z Visegrádu vládli uherští králové

Článek byl zobrazen 9 711 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko