Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Z Visegrádu vládli uherští králové

Maďarské město Visegrád, které se rozkládá v příkrém zákrutu Dunaje, tvoří nejkrásnější část ohbí Dunaje. Název bezpochyby slovanského původu znamená – vysoký hrad. Turisté sem jezdí za nádhernými výhledy a také prozkoumat pozůstatky městské historie – renesanční palác a přilehlou tvrz.

Už ve 4. století v těchto místech postavili Římané hraniční pevnost, která byla ještě o 600 let později užívaná slovanskými osadníky. Král Béla IV. začal v roce 1241 po mongolské invazi budovat nižší hrad u řeky a posléze citadelu na vrcholu hory.

Visegrád si za své sídlo vybral ve 14. století král Karel Robert z Anjou. Přestěhoval své království do těchto míst a nižší hrad přebudoval na palác. Po dobu téměř dvou stovek let byl Visegrád vlastně druhým hlavním městem a významným diplomatickým centrem.


Autor: Hans Põldoja

Honosný krásný palác posléze ještě rozšířil Matyáš Korvín. Skutečně zlatý čas ve Visegrádu přišel totiž v průběhu vlády krále Matyáše Korvína a královny Beatrice. Gotický palác znovu přestavěli za pomoci najatých italských renesančních řemeslníků. Výstavnost sídla, jeho kamenné stavby, fontány a zahrady z paláce učinily evropskou rezidenci 15. století.

Visegrád začal upadat po jeho dobytí a devastaci Turky a později v roce 1702 ještě jeho úpadek prohloubilo, když Habsburkové zničili citadelu, aby ji sebrali bojovníkům za maďarskou nezávislost.

Jižně od městské brány naproti hotelu Vár je situován přístav lodí Mahart. Pro zahájení prohlídky Visegrádu je skvělým místem Královský palác, který se nachází kousek na jih od přístavu Mahart. Základy tohoto paláce sice položil král Karel Robert už v roce 1323, ale teprve král Matyáš a jeho druhá žena královna Beatrice z Neapole vnesli v 15. století do paláce život. Původní gotická stavba byla přestavěna v renesančním duchu a konečný vzhled byl v té době v Evropě nepřekonatelný a nevídaný.

V paláci se kdysi nacházelo téměř 350 rozsáhlých komnat, z nichž zbyl v paláci pouhý zlomek, který byl zrekonstruován. Ostatní ruiny zde leží zarostlé plevelem. Královské apartmány, které je možné si prohlédnout, jsou soustředěny na čestném nádvoří, stejně jako Herkulova fontána, která je jen replikou originálního renesančního díla. Lví fontána je známá zejména svým červeným mramorem.


Autor: Julian Nitzsche

V dalších prostorách objeví návštěvníci chladnou a provlhlou královskou ložnici z roku 1400 a o něco teplejší kuchyň. Ani kaple sv. Jiří už není originální, přestože stojí za prohlídku. Historii paláce a jeho rekonstrukci a obnovu společně s architektonickými nálezy obsahujícími bohatě tesané kameny ze 14. století vysvětluje muzeum krále Matyáše, které se nachází v jedné z rekonstruovaných místností paláce.

Visegrád významnou měrou ovlivnil staré i novodobé evropské dějiny. Ještě v novotou svítícím paláci se tu v roce 1335 sešli uherský král Karel Robert, český král Jan Lucemburský a polský král Kazimír, aby se dohodli na vzájemné spolupráci, která měla vést k posílení zúčastněných států.

Po staletích se historie opakovala, když v roce 1991 dali maďarský, polský a tehdy ještě československý prezident vzniknout visegrádské trojce, z níž se později stala čtyřka, protože se Československo rozdělilo na ČR a SR. Obě významné události evropských dějin jsou připomenuty v expozici na hradě.

Ze zdejších památek je ještě pozoruhodná Šalomounova věž ze 13. století. Je to šestiúhelníková věž se zdmi silnými až 8 metrů, která působí zavalitým dojmem. Dříve sloužila ke kontrole říční dopravy. V současné době poskytuje své prostory mnoha cenným objektům vykopaným v královském paláci jako kupříkladu originální Herkulovy lví fontány.

Visegrádská citadela se nachází na vrcholu 350 metrů vysoké hory a je obklopená příkopy vytesanými do pevné skály. Stavba citadely byla dokončena v roce 1259 a až do roku 1440 ukrývala maďarské korunovační klenoty. V té době se podařilo Elišce Lucemburské – dceři krále Zikmunda klenoty ukrást a utéct, aby mohl být její nezletilý syn korunován králem. Koruna se vrátila do citadely v roce 1464 a zůstala zde až do turecké invaze.


Autor: Daniel Antal

Na západní straně citadely je v rezidenčních místnostech umístěna malá expozice obrazů a dvě menší výstavy poblíž východní brány. Jedna představuje lov a sokolnictví a druhá je věnována tradičním řemeslům v regionu jako je například kamenictví, uhlířství nebo rybolov. Procházka podél opevnění tohoto paláce poskytuje pozoruhodné výhledy na pohoří Börzsöny a na Dunaj, které odtud patří k nejhezčím v regionu.

V bezprostřední blízkosti Visegrádské citadely je možné vydat se na procházku například na 377 metrů vysokou vyhlídkovou věž Nagy-Villám. Jihozápadním směrem od Visegrádu se rozkládá pohoří Pilis plné dubových a bukových lesů. Za doby Matyáše Korvína patřilo pohoří do soukromého loveckého revíru. Dnes slouží jako budapešťská rekreační oblast prošpikovaná vícero turistickými cestami, včetně té první maďarské trasy z roku 1869.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Szekszárd
Vánoce v Maďarsku
Esztergom byla hlavním městem Uherského království
Tata s hradem je oblíbené místo k zotavení a rybolovu
Szeged

Článek byl zobrazen 9 613 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko