Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Szeged

Szeged je dnes čtvrtým největším městem Maďarska, které se nachází zcela na jihu u hranic se Srbskem asi 170 km od Budapešti. V Szegedu se po velké povodni řeky Tisy v roce 1879, mnoho památek nedochovalo, ale pěstování papriky sladké i pálivé je tu raritou od 16. století. Turisty zde láká fakt, že město má nejvíce hodin slunečního svitu ročně.

V oblasti Szegedu žili lidé již před 4 až 5 tisíci lety. Díky královskému solnému monopolu patřilo město až do 13. století mezi nejvýznamnější obchodní centra. Sůl se vozila z Transylvánie na lodích po řece Maros. Za vlády Turků byl Szeged chráněn, protože se na tomto území nacházely sultánovy pozemky, a tak ještě v 18. a 19. století stále vzkvétal jako svobodné královské město.

Největší město maďarského jihu získalo své jméno podle slova „sziget", jímž se v Uhrách označuje slovo „ostrov". Szeged je skutečným ostrovem obklopeným nekonečně rozlehlou a liduprázdnou stepí jižního Maďarska.


Autor: Istvan

Szeged určitě zná téměř každý, byť by to mělo být pouze kvůli zdejším kulinářským specialitám. Pozornost cestovatelů Szeged zaujme určitě svou gastronomickou nabídkou slavných potravin, jakým je určitě vyhlášený segedínský guláš, szegedská paprika a nejlepší maďarský salám – Pick salam. V muzeu uherského salámu se turisté dozvědí veškeré informace o výrobě známého szegedského salámu.

Szeged nabízí svým návštěvníkům také vynikající divadlo a operu. Neopominutelnou součástí města jsou vyhlášená operní představení, řada zaplněných divadel, stejně tak jako široká nabídka koncertů klasické i populární hudby. Milovníci divadla pod širým nebem vyhledávají každoročně v letní sezóně pořádaná představení na náměstí Dóm tér u katedrály. Zmíněná rozmanitost kulturního života má dozajista svůj částečný původ i v tom, že Szeged je univerzitním městem. Na University of Szeged tak každoročně přijíždí studenti z celého světa, kteří se zde mohou věnovat téměř všem oborům – od lesnictví po klasickou hudbu.

Živá divadelní a koncertní scéna je dokladem toho, že rušný kulturní a společenský život města mohou utvářet jeho podobu stejně výrazně jako jeho architektura. Při obnově města po skončení ničivé povodně finančně pomohlo mnoho zahraničních měst. Právě z této doby pak pochází pro Szeged typické široké bulváry, velkorysé správní budovy a jiné honosné paláce. Vedle této katastrofální povodně se na Szegedu v minulosti podepsala také turecká nadvláda, pod níž se město na 160 let ocitlo roku 1526, kdy město turečtí vojáci nemilosrdně vydrancovali.

Dóm tér obsahuje veškeré významné památky v Szegedu a je centrem dění během každoročního letního festivalu. Příznivce historie jistě zaujme jedna z největších katedrál v Maďarsku, a protože jsme blízko srbských hranic, rovněž i pravoslavný srbský kostel. Protože má město velké množství náměstí a vnitřních a vnějších okružních komunikací může být orientace v Szegedu značně složitá. Naštěstí však prakticky na každém náměstí najdou turisté veliký ukazatel s podrobnými plány a legendou v několika jazycích.

V Szegedu se nachází nejkrásnější židovský chrám v Maďarsku, který je dodnes hojně využívaný. Nová synagoga je jakýmsi symbolem maďarské secese v Szegedu. Velkolepě působí na turisty jeho modro-zlatý interiér. Opravdovým mistrovským dílem je kopule ozdobená hvězdami a květinami, které mají představovat nekonečnost a víru. K dalším zajímavým stavbám v bývalé židovské čtvrti patří klasicistní Stará synagoga založená v roce 1843.

Nejstarší stavba ve městě je románská Dimitrova věž, neboť je posledním zbytkem z kostela založeného ve 12. století. Na jeho místě dnes stojí votivní kostel se dvěma věžemi. Jde o kolos z hnědých cihel, který se začal stavět po velké povodni a byl dokončen až roku 1930. Jeho působivý interiér tvoří hlavní loď a ohromné varhany s 11 500 píšťalami, které zcela ovládají vnitřní prostor. Dvě věže votivního kostela tvoří v letním období (od poloviny července do konce srpna) zajímavou kulisu Szegedskému festivalu pod širým nebem, který se odehrává na Dóm tér. Venkovní divadlo, které pojme asi 6 tisíc lidí, má na programu operu, operetu, dramata, lidové tance, klasickou hudbu, balet i rokovou operu.

Stejně jako jiná maďarská města, tak i Szeged se může pochlubit minimálně dvěma vynikajícími lázeňskými komplexy. Nejznámější termální lázně Anna fürdő situované v centru města, zaujmou především ty, kdo by rádi poznali současnou podobu maďarského lázeňství. Celý komplex totiž před nedávnem prošel kompletní a velice důkladnou rekonstrukcí. Lázně jsou rozděleny do dvou hlavních částí, přičemž jedna z nich nabízí pravidelná noční koupání, která se v Szegedu stala vyhlášeným pojmem především mezi mládeží. Neméně vyhlášené starší, plně kryté, termální lázně nesoucí jméno Thermálfürdő, lze nalézt ve čtvrti Újszeged jako součást rozsáhlého komplexu plováren.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Šoproň má středověkou minulost
Pikantní maďarská kuchyně
Győr to je historie spojená s relaxací
Hortobágy je nekonečná maďarská step
Pécs je letošní evropská metropole kultury

Článek byl zobrazen 13 072 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko