Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Šoproň má středověkou minulost

Šoproň je jedno z nejmalebnějších středověkých měst Maďarska, které leží na úpatí pohoří Lővér jen pár kilometrů od jezera Fertő. Svou polohou tvoří bránu do regionu Západního Zadunají. Návštěvníci historického města se mohou těšit na gotickou a raně barokní architekturu velmi podobnou pražským pamětihodnostem.

Šoproň je maďarské město, které zažilo více válek a obtížných politických jednání než kterékoliv jiné. Poloha města na pomezí Uher a Burgenlandska má na svědomí jeho velmi bouřlivou historii. Zdejší území bylo osídleno už ve 4. až 5. tisíciletí před Kristem. Původně keltskou osadu osídlili někdy v 1. století n. l. Římané. Tehdejší Scarbantia se do konce 4. století stala nejdůležitějším střediskem Panonie. Ve 13. století se Šoproň stala královským městem. Za vlády Ladislava IV. vzkvétal městský obchod a řemeslníků přibývalo.


Foto: divadlo v Šoproni   Autor: Thomas Lieser

Dlouhá léta pak o město sváděli boj Maďaři s Rakušany. Po první světové válce se obyvatelé Šoproně vzepřeli osudu a na základě referenda se rozhodli, že zůstanou součástí Maďarska. Relativně tedy nedávno – v roce 1921 – se rozhodlo, zda zůstane město Šoproň v rakouském Bürgenlandu nebo bude opět připojeno k Maďarsku. Druhá varianta rozhodnutí na základě referenda vysvětluje malý výstupek na maďarském území, který vyčnívá do Rakouska.

Město je jedinečné nejen svou kulturou, ale především světově známými památkami. Cestovatele zde čekají staleté domy, malé úzké uličky a nádvoří vnitřního města, které je zavedou do minulosti.

Na prohlídku všech důležitých míst Vnitřního města čili středověkého Belvárosu bude návštěvníkům bohatě stačit jedno odpoledne. Uvnitř jeho hradeb upoutá určitě pozornost příznivců historie 60 metrů vysoká požární věž na náměstí Fó tér, která městu vévodí. Tato věž vítala návštěvníky města už v období středověku ve 12. století. Jde o zajímavou stavbu, z níž měli trubači varovat před požárem. Stavba je pozoruhodnou směsicí několika slohů. Základ tvoří 2 metry silná čtvercová základna, postavená na zbytcích římské brány. Střední část věže s válcovitým středem je postavena v románském slohu, vršek je však barokní. Barokní věž a arkádový balkon pochází z roku 1681.

Věž poskytuje nádherné pohledy na celé město a zejména na úzké ulice, které tvoří Vnitřní město. Je odtud možné se pokochat pohledem na spletité uličky starého města a při dobré viditelnosti také na rakouské Alpy směrem na západ.

Dalším ústředním bodem náměstí Fó tér je nádherný barokní sloup sv. Trojice z roku 1701. Řadí se k nejcennějším exemplářům morových sloupů v Maďarsku. Na jižní straně téhož náměstí stojí Kozí kostel založený v 13. století, který býval místem korunovace králů a významných shromáždění. Po staletí byl kostel stále vylepšován a doplňován. Interiér tohoto svatostánku je nyní převážně barokní, přestože červená mramorová kazatelna pochází z 15. století. Pod kostelem se nachází kapitula, která je součástí benediktinského kláštera z 14. století zdobená freskami a kamennými řezbami karikatur démonů a lidských vlastností.

Na náměstí Fó tér objevíte určitě ještě řadu pozoruhodných gotických, renesančních a barokních domů, z nichž mnohé mají dlouhou a pestrou historii. Například Muzeum lékárnictví má sídlo v gotické budově vedle Kozího kostela. Prostory muzea ukrývají podivné lektvary v lahvičkách pokrytých pavučinami,

Výstavy Šoproňského muzea historie jsou instalovány ve Fabriciově domě a domě Stornů, které stojí naproti přes náměstí. Fabriciův dům má výstavní prostory s pokoji věnovanými běžnému životu v Šoproni v 17. a 18. století. Návštěvníci se tu dozvědí spoustu zajímavostí třeba o tom, jak lidé dříve vyráběli postele nebo myli nádobí. Nižší patra nabízejí archeologickou výstavu znázorňující keltské, římské a maďarské období dějin.

Mezi Fabriciovým domem a domem Stornů ve sklepě domu č. 7 jsou uloženy v lapidáriu sochy Scarbantiaera. Tyto skulptury byly zrekonstruovány z předmětů nalezených v regionu včetně soch Junony, Jupitera a Minervy. V dávné minulosti zde bývala také gotická kaple s klenutými stropy 15 metrů vysokými.

Návštěvnické veřejnosti jsou přístupny také vnitřní prostory Stornovského domu postaveného v roce 1417, v němž založil muzeum švýcarský malíř, restaurátor a sběratel umění Ferenc Storno. Prostory nabízejí poutavou výstavu se sbírkami Stornů. V patře si návštěvníci mohou prohlédnout uměleckou výzdobu místností, nábytek a předměty, které v 19. století patřily restaurátorské rodině Stornových. Stornové zachránili před zkázou řadu oltářních obrazů a kostelního nábytku a jejich dům je hotových gotickým pokladem. V tomto domě hrál v polovině 19. století Ferenz Liszt a dodnes se tu pořádají další příležitostné výstavy.

K nejstarším a zároveň nejhezčím ulicím patří ulice Új utca, které se dříve říkalo Židovská ulice. Nacházejí se v ní pozoruhodné stavby, a to Stará a Nová synagoga. Obě židovské památky vzniky ve 14. století a patří k největším židovským gotickým stavbám v Evropě. Ve Staré synagoze dnes funguje muzeum a Nová synagoga prošla nedávno renovací za pomoci fondů z EU. Na nádvoří se nachází zrekonstruovaný mikvah, což je rituální koupel. Muzeum ve Staré synagoze má dvě místnosti, z nichž každá je určena jinému pohlaví. V hlavní místnosti je možné patřit středověkou svatyni s geometrickými tvary a stromy vytesanými v kameni. Nápisy na stěnách jsou datovány do roku 1490.

Šoproňské pamětihodnosti nejsou spojeny jen se středověkým Vnitřním městem. Několik pozoruhodností se nachází na opačném břehu potoka Ikva hned za městským opevněním. Přes most je možné se dostat do bývalého centra obchodníků a umělců. V těchto místech se nachází největší soukromé sbírky vystavované v Maďarsku. Vynikající Zettl-Langerovy soukromé sbírky tvoří keramika, obrazy a nábytek.

Za návštěvu stojí také kostel sv. Ducha, který zdobí nástěnné a stropní frseky. Na Szent Mihály utca stojí dům U Dvou mouřenínů, který je vytvořený ze dvou venkovských domů pocházejících ze 17. století střežených dvěma velkými sochami. Stojí tu také kostel sv. Michala budovaný v období mezi 13. až 15. stoletím.

Nejstarší budovou v Šoproni je malá románsko-gotická kaple sv. Jakuba, která byla původně kostnice. Stornové kapli zrenovovali a dokonce k ní přistavěli i věž. Na hřbitově si návštěvníci mohou prohlédnout barevnou křížovou cestu z roku 1892 a celou řadu náhrobních kamenů s německými jmény.

Pozornost si také určitě zaslouží Muzeum pekařství na Bécsi út. Je to pěkně zrekonstruovaný dům, pekařství a obchod známého pekaře Weisbecka z 19. století. Dům se zajímavými nástroji a zařízeními, s jejichž pomocí se zde pekl chléb a sladké pečivo je zajímavou vzpomínkou na období minulých časů.

Šoproň je také hudební město a je příjemné ho navštívit na konci března v době konání Jarních dnů. Od poloviny června do poloviny července se zde pořádají Šoproňské festivalové týdny a začátkem července tu každoročně vypukne Mezinárodní festival pěveckých sborů.

Oblast Šoproně je proslulá svými červenými víny, zejména odrůdou Kékfrankos a Merlot, která se vyznačují tím, že jsou nakyslá a plná tříslovin. Je proto důležité pohlídat si množství, které ho vypijete, pokud nechcete zažít na druhý den takzvaný macskajaj. Je to maďarský název pro kocovinu a v doslovném překladu znamená kočičí nářek. Dáte-li přednost bílému, můžete vybírat mezi Veltlínským zeleným, Sauvignonem  a Tramínem.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Pikantní maďarská kuchyně
Győr to je historie spojená s relaxací
Hortobágy je nekonečná maďarská step
Pécs je letošní evropská metropole kultury
Sárvár - město s Bahnitým hradem

Článek byl zobrazen 10 489 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko