Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Budapešť - Státní opera

V krásné historické neorenesanční budově v centru Pešti sídlí maďarská Státní opera, která je jednou z architektonických perel města. Stavba je životním dílem uznávaného maďarského architekta Miklóse Ybla. Svou krásou měla předčit nejen pařížskou, ale i drážďanskou a vídeňskou operu.

Státní opera byla pro veřejnost otevřena v roce 1884. Svým architektonickým stylem, ale také interiérovou výzdobou nápadně připomíná pražské Národní divadlo. Její kapacita je ale asi o 300 míst větší, celkem je opera vybavena 1300 sedadly. Symetrické průčelí budovy je ozdobeno několika hudebními motivy. Na obou strachách hlavního vchodu si můžete prohlédnout postavy dvou nejvýznamnějších maďarských skladatelů, Ference Erkela a Ference Liszta.


Autor: Alan Wolf

Na výzdobě interiéru se podíleli významní umělci tehdejší doby, jako třeba Alajos Stróbl a Károly Lotz. Působilo zde také několik hudebních ředitelů se slavnými jmény včetně Ference Erkela, Gustava Mahlera či Otty Klemperera. Foyer je plný mramorových sloupů a doplněn zlatým klenutým stropem, který pokrývají malby od Bertalana Székelyho a Móra Thana. Je zde vyobrazeno devět Múz. Foyer díky své výzdobě a bohatým lustrům vypadá velmi okázale a majestátně.

Návštěva opery představovala v 19. století významnou společenskou událost, které se rádi účastnili hlavně zbohatlíci a vyšší vrstvy. Důležitým architektonickým prvkem budovy tak bylo široké schodiště, na němž mohly dámy vystavovat na odiv své překrásné večerní róby. Neměli byste si nechat ujít prohlídku Královské lóže, která je umístěna uprostřed třípatrového balkonového kruhu. Lóže je vyzdobena plastikami, které mají vyobrazovat čtyři hlasy – soprán, alt, bas a tenor.


Autor: Chad Briggs

Centrální jeviště bylo postaveno podle nejmodernějších technologií, které byly v té době k dispozici. Otáčivý mechanismus byl naprostou novinkou a poutal největší pozornost. Ze stropu hlavního sálu visí obrovský bronzový lustr, který váží kolem tří tun. Světlo z něj umožňuje lidem pokochat se velkolepou freskou Károlye Lotze, na níž jsou znázorněna řecká božstva na Olympu.

Prohlídka budovy Státní opery je umožněna lidem v době, kdy se nekoná žádné představení. V současné době se opera pyšní repertoárem o 35 operních inscenacích. S šesti až osmi premiérami za sezónu splňuje standardy metropolitního operního domu. Z autorů zde jednoznačně dominuje Verdi, Puccini a Wagner, z maďarských skladatelů zde má zastoupení Ferenc Erkel a György Ránki s operou „Císařovy nové šaty“.

- jap -

Článek byl zobrazen 9 694 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko