Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně je barevná, chutná a hlavně pálivá. Kombinují se v ní kvalitní ingredience, díky kterým vznikají jídla dokonalé harmonie chutí a vůní. Maďarsko proslavily především guláše a chutné uzeniny, ale je toho mnohem více, co nám může tato země nabídnout. Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá, výživná a má nádech orientu.

Nejzákladnější surovinou maďarské kuchyně je maso. Maďaři jsou opravdovými masožrouty a masa zkonzumují obrovské množství. Nejraději mají hovězí nebo vepřové, o něco méně pak používají kuřecí a zvěřinu. Vzhledem k tomu, že Maďarskem protéká řada řek a nachází se zde i jezero Balaton, jsou oblíbené také ryby, jako je například balatonský candát. Maďaři si rádi pochutnávají také na salámech a klobáskách – právě od nich pochází paprikáš, uherák, debrecínské párky, dunajská nebo pikantní čabajská klobása kořeněná paprikou.

K maďarské kuchyni neodmyslitelně patří paprika, jak sladká, tak i ostrá. Pálivou paprikou se nešetří, právě maďarská paprika je ze všech evropských odrůd tou nejpálivější. Paprika se v různých obměnách (sušená mletá, čerstvá, grilovaná) přidává snad ke každému masitému pokrmu. Kromě papriky se do maďarských jídel přidává také gulášové koření, sůl, pepř a chilli. Při přípravě maďarských pokrmů se neobejdete ani bez čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, brambory a paprika, bez cibule, luštěnin ani bez česneku. Oblíbenou surovinou je rovněž zelí, kapusta a zakysaná smetana. K základním potravinám patří také chleba, který je velmi oblíbený a Maďaři jej pojídají téměř ke všemu. Převažuje bílý chléb, ale v obchodech jde bez problémů sehnat i chléb tmavý.

Jídla se nejčastěji upravují dušením, pečením, grilováním, uzením, některé potraviny se také suší a nakládají. Velké oblibě se těší i obalovaná a smažená jídla – zde vedou ryby a různé druhy zeleniny. Maďaři připravují velmi husté, syté a výživné polévky, které se jedí s chlebem a jsou podávány někdy jako hlavní chod. Z Maďarska pochází také výraz čalamáda, což je míchaná nakládaná zelenina. Maďaři si velmi potrpí také na sladké. Milují palačinky, ale také štrúdly s tvarohem, mákem nebo švestkami. Pochutnávají si i na rozmanitých dortech či zmrzlině, zejména obrovské zmrzlinové poháry od břehů Balatonu jsou pověstné.

Typická maďarská jídla

Guláš – nejtypičtější maďarský pokrm, který se od našeho guláše liší především hustotou. V Maďarsku se pod názvem guláš skrývá spíše vydatná polévka z hovězího masa, brambor a cibule, která je okořeněná sladkou, případně pálivou paprikou. Název jídla pochází od kotlíku nazývaného gulyás, ve kterém si pastevci vařili jídlo. Guláš se podává nejčastěji s bílým chlebem, noky nebo těstovinami. Knedlíky se téměř nepoužívají.

Perkelt – maďarská perkelt spíše připomíná guláš, jak jej známe my. Toto jídlo tvoří maso (jakékoliv), rajčata, cibule, česnek, mletá červená paprika a přidává se i zakysaná smetana pro zjemnění. Podobný je i maďarský paprikáš a tokáň.

Lečo – zeleninový pokrm tvořený nakrájenými paprikami, dušenými rajčaty, cibulí a okořeněný mletou pálivou paprikou. Přidává se také vejce, případně klobása nebo maso.

Halászlé - rybí polévka připravovaná ze sladkovodních ryb. Do vývaru by se správě mělo přidávat maso ze sumce nebo štiky, ale mnohem častěji je to maso z kapra. Dále se přidává česnek, cibule, mletá paprika, rajčata, pepř, chilli a někdy i bílé víno. Jednotlivé ingredience se mohou v různých krajích Maďarska lišit.

Kološvárské plněné zelí - zelné listy jsou plněny mletým masem, zeleninou, rýží a kořením. Následně se dají dusit do omáčky.

Langoše – další známý maďarský pokrm, který zdomácněl i v České republice. Jde o placku z kynutého těsta smaženou ve vrstvě oleje. Langoše jsou zástupci rychlého občerstvení a dostupné jsou v mnoha variantách, např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem.

Paprikás – drůbeží, jehněčí nebo králičí maso dušené v paprikové smetanové omáčce.

Töltött paprika – papriky plněné rýží, mletým masem a kořením, které se dusí v rajčatové omáčce.

Palacsinta – palačinky podávané s mnoha náplněmi. Mohou být se sýrem, s houbami nebo ve sladké variantě s tvarohem, ořechy, mákem, marmeládou, jablky, skořicí, mandlemi, čokoládou a tak dále. Velmi oblíbené jsou také Gundelovy palačinky obsahující náplň z vlašských ořechů, pomerančové kůry a rozinek, které jsou ještě přelité čokoládou. Pokud se setkáte s názvem Hortobágyi palacsinta, pak je to palačinka plněná směsí masa, podávaná v paprikové smetanové omáčce.

Pogáč, pagáč – sladké nebo slané kulaté pečivo z kvasnicového těsta, pojídá se teplé.

Somlói galuska – tradiční maďarský dezert obsahující z piškotového těsta, s vanilkovým a čokoládovým krémem, vlašskými ořechy a rozinkami.

Dobos-torta – po slavném cukráři Józsefu Dobosovi se jmenuje piškotový dort ze šesti vrstev těsta prokládaný čokoládovým krémem a přelitý karamelovou polevou.

Tarhoně – oblíbená příloha masitých pokrmů, nebo k leču. Jde o těsto z mouky a vody upravené na malé kuličky, které se uvaří ve vodě a následně se ještě smaží na sádle a paprice. Někdy však stačí, když jsou tarhoně jen uvařené ve vodě.

Maďarské nápoje

K Maďarsku neodmyslitelně patří dobré víno, které se produkuje ve vyhlášených vinařských regionech, jako je Tokaj. Zde se na sopečné půdě pěstují hrozny s ušlechtilou plísní botrytis cinera. Hrozny se tak podobají skoro rozinkám. Vínu, ale také ovocným stromům se zde daří díky teplému podnebí. Tokajské víno je sladší a Maďaři jej popíjejí k nejrůznějším štrúdlům a sladkostem. Neméně významným vinařským regionem je Eger proslulý červeným vínem Égri Bikavér (Býčí krev). Čedičový vrch Badacsony nacházející se na severním břehu Balatonu je zase známý pěstováním jednoho z nejlepších suchých bílých vín a tím je Vlašský ryzlink (Olaszrizling). Na jihu země je pak nejznámější vinařskou oblastí Villány-Siklós. Obdobou české slivovice je v Maďarsku tzv. pálinka, což je pálenka z jablek, třešní, hrušek, broskví nebo meruněk.

 
 

Náš tip

Termální ostrov ISCHIA 2021

CK OSVĚTA nabízí odpočinek na pláži, relaxaci v termálech, výlety i poznávací zájezdy. 8 a 10-denní pobyty v hotelech s polopenzí již od 3 790 Kč.

IZRAEL, PALESTINA A JORDÁNSKO 2021

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaCK TILIA vás zve na nejzajímavější místa Blízkého východu s poutavým českým výkladem po celou dobu zájezdu. Veškeré vstupné a výlety v ceně zájezdu. 

ZÁJEZDY ON-LINE 2021

Široká nabídka FIRST MINUTE a LAST MINUTE ZÁJEZDŮ pro rok 2021 za mimořádné ceny. V nabídce také zájezdy německých CK.

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

 

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko