Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maďarsko - pobyty v termálech a lázních

Když se řekne Maďarsko, každý si představí Balaton. Ale není to jen toto jezero. Příroda byla k Maďarsku štědrá a nadělila mu jeden z nejbohatších zdrojů termální a léčivé vody na světě. A lidé je využívali již v dobách před naším letopočtem. 

Už staří Římané znali účinky léčivé vody a ve svých lázeňských domech si jich bohatě užívali. V Maďarsku je registrovaných více jak 1 300 termálních zřídel. Termální areály, které vznikly u zřídel, v posledních letech prošly rekonstrukcemi, které je řadí na světovou úroveň. Návštěvníky, včetně klientů CK Ikária, kromě léčby očekávají i rekreační a oddychové areály s mnoha vodními atrakcemi.

Bükfürdö 

Areál termálních lázní je cca 1 km od městečka Bük, na půl cesty mezi Vídní a Balatonem. Dnes můžete využít k léčbě, odpočinku, relaxaci či koupání 19 bazénů. Bazény s léčivou vodou mají teplotu 32-38°C, bazény a koupaliště vhodné pro sportování mají vodu 26-28°C teplou. 

Děti se mohou těšit na zvláštní bazény, vytvořené speciálně pro nejmenší. Větší děti mohou si zařádit na čtyřech skluzavkách - tobogán anakonda se dlouze vine, kamikadze se doporučuje odvážným, rodinnou skluzavku si může sjet i více lidí najednou, zatímco na jedinečné skluzavce ve tvaru cibule dopadnete do vody až po vydatné rotaci. Kromě koupání, skluzavek se o zábavu postará moderní hřiště, prolézačky, houpačky a další. Dospělí toužící po oddychu určitě využijí rozlehlé odpočinkové plochy a pohodlná lehátka, na milovníky sportu čekají hřiště na plážový volejbal, házenou, nohejbal, badminton, minifotbal, plážový fotbal, stolní tenis. 

Druhou částí areálu termálních lázní je rekreační park, ve kterém se nachází krytý zážitkový bazén s tryskami, perličkovými lůžky, divoká řeka, polokrytý bazén rozdělený na čtyři části, finská sauna a infrasauna, terasa na opalování. Hosté toto vše mohou využívat během letní sezony. V zimní sezoně (říjen-květen) jsou otevřeny vnitřní bazény a polokryté bazény navazující na hlavní budovu a zážitková (rekreační) krytá část. Samozřejmě nechybí restaurace, bufety, můžete si zaplatit masáže - medovou, aroma, suchým kartáčem, obličeje, lávovými kameny, thajskou, anticelulitidovou. Nebo přímo si zaplatit léčebný pobyt s léčebnými procedurami.

Termální voda v Bükfürdö má jedinečné složení s vysokým obsahem vápníku, hořčíku, fluoru a síry. Využívá se především při onemocněních pohybového ústrojí, gynekologických a urologických potížích, onemocněních dýchacích cest, žaludku a zažívacího ústrojí. Sirná voda má také vliv na kožní vyrážky. Tato voda se ale nedoporučuje osobám s vážnými onemocněními srdce, cévní soustavy, s trombózou, maligními nádory, TBC a těhotným ženám.

Po návštěvě termálů si určitě nenechte ujít posezení v některé z restaurací s vynikající maďarskou kuchyní. Nebo se zajeďte podívat do Szombathely, Köszegu, Soproně či do zámku Szapáry.

Apartmanhotel*** je komplex s příjemným rodinným charakterem, leží v krásné zelené zóně cca 350 m od lázeňského areálu. Stravování je vlastní. Možnost doplatku stravování: snídaně - bufet nebo polopenze - večeře výběr z menu. 

Hotel Répce*** je situován v tichém klidném prostředí přímo u termálního areálu. Hotel je spojen s lázněmi přímým průchodem prosklenou chodbou, hosté tak mohou jít do termálů v županu. Polopenze formou bufetu.

Hotel Répce Gold**** se nachází v klidném prostředí hned vedle termálního areálu. Komfortní ubytování i pro náročnější klienty. Z hotelu lze přejít rovnou do areálu léčebných lázní krytou spojovací prosklenou chodbou, hosté tak chodí do termálů v županu. Polopenze formou bufetu.

Corvus Hotel Buk*** je situován cca 100 m od termálního areálu. Snídaně formou bufetu. Možnost objednat obědy a večeře.

Sárvár

Česky nazývaný Blatný hrad je jedno z nejkrásnějších městeček západního Maďarska v idylickém prostředí mezi kopci vrchoviny Kemenshát. Nachází se cca 120 km od Vídně a cca 190 km od Budapešti. Nejvýznamnějšími památkami je středověký hrad Nádasdy, katolický a evangelický kostel a také botanická zahrada. Už ve středověku se o Sárváru hodně mluvilo - János Sylvester tu napsal latinsko-maďarskou mluvnici a přeložil Nový zákon, ze zdejší tiskárny vyšly první maďarsky tištěné knihy, byl důležitou křižovatkou vojenských cest a od 16. století byla tato oblast významným střediskem učenosti a kultury.

Dnešní Sárvár láká především svým termálním areálem. V okolí jsou 2 termální prameny - jeden tryskající z hloubky 1 200 m o teplotě 43°C a druhý prýštící z hloubky 2 000 m poskytuje léčivou vodu o teplotě 83°C (tento obsahuje více soli), obsahující alkalie, chloridy, bróm, jód a četné stopové prvky. V roce 2002 se otevřel hostům nový komplex léčebných lázní a wellness koupelí se světovou úrovní. Kryté a polokryté léčebné bazény mají teplotu 30-36°C, polokrytý zážitkový bazén s tryskami 33°C, venku na hosty čekají víceúčelové bazény - plavecký, s vlnobitím, záliv pro skákání do vody. Dále svět sauny (finské sauny, soft sauna, parní sauna, aromakabiny, Kneippův bazén), terasy na opalování, sportovní hřiště, kosmetika, kadeřnictví, zahrada, wellness, fitness a léčebné centrum, solárium, hřiště - na volejbal, plážový fotbal, petanque, letní pavilony. I děti si tu užijí své - mohou jít na dětské brouzdaliště, klouzat se na skluzavkách a tobogánech, do dětského bazénu s atrakcemi.

Příznivých účinků léčivé vody se využívá k léčbě onemocnění pohybového ústrojí, revmatických onemocnění a k léčbě gynekologických chorob, pro léčebné procedury se využívají termální krystaly "Sárvári Termálkristály" získávané z jiného druhu léčivé vody vyznačující se vysokým obsahem soli. Můžete si zaplatit masáže - aromatickou, sportovní, lávovými kameny, medovou, thajskou, Shiatsu, Pránanadi, skotskou solnou masáž nebo žehlení obličeje a uvolňující zábaly.

Sárvárský termální areál využijete nejen pro dovolenou a odpočinek, ale můžete si zaplatit léčebný pobyt. Vysoce vyškolení odborní lékaři v léčebném centru pomáhají a kontrolují optimální sestavení léčebných procedur.

Vynikající úroveň dosvědčuje to, že Svaz evropských královských lázní v roce 2004 zvolil mezi své členy také Sárvár. Svaz přijímá za členy pouze taková lázeňská města, která mohou podložit svou královskou spojitost a která provozují lázně a hotely na skutečně vysoké úrovni.

Hotel Park Inn**** stojí v blízkosti centra města. Hotel je spojen přímo s termálními lázněmi vyhřívaným koridorem. Polopenze formou bufetu, možnost dokoupení obědů (bufet).

Thermal Hotel Pelikán*** se nachází cca 50 m do lázeňského centra - přímo proti vchodu. Snídaně, možnost dokoupení večeří.  

Hotel Wolf*** je vzdálen cca 500 m od termálního koupaliště, 10 minut od historického centra Sárváru. Polopenze - snídaně bufetovým způsobem, večeře servírované.

Zalakaros

Téměř 800 let staré město se nachází v jihozápadní části Maďarska, na okraji vrchoviny Zalai. Proslulo svými lázněmi, které se zakládají na bohatství termálních vod. Léčivá voda s osvědčením kvality se v Zalakarosi nachází pouze v léčebných lázních Gránit. Místní léčivá voda je i v Evropě ojedinělá, obsahuje chlorid sodný a hydrogenuhličitany. Svým obsahem jodidových a bromidových iontů se řadí mezi jodové a bromové, obsahem sulfidových iontů mezi siřičité termální vody.

Voda se nejlépe osvědčila při léčení chronických ženských chorob, onemocnění pohybových ústrojí a kloubů, nervové soustavy, srdce, poruch krevního oběhu a látkové výměny. 

V posledních letech byly lázně kompletně zrekonstruované. Při pěkném počasí, v bazénu pod širým nebem, se mohou hosté ve všední dny účastnit pod vedením zkušeného rehabilitačního cvičitele ranních podvodních cvičení. Relaxační lázně v kryté hale uspokojí všechny požadavky milovníků wellness a fittnessu. Hosté toužící po odpočinku mají k dispozici zážitkový, dětský a víceúčelový bazén. V nepravidelně tvarovaném zážitkovém bazénu se deset různých vodních atrakcí stará o to, aby se zde každý cítil co nejlépe. Mnozí si rádi vyzkoušejí masáže proudem vody, perličkové lázně, vodní houbu i prudkost spodních proudů. Vícefunkční sportovní bazén umožňuje v zimě v létě plavání, vodní cvičení nebo vodní fittness, využívání všech radostí vodních sportů.  Děti si užívají v bazénech nebo v proudu vody vyzkoušet jízdu ve výklopném vědru, ale je tu i miniaturní skluzavka a vodopád a stejně oblíbená je i vodní houba. Pohodlný odpočinek si mohou hosté dopřát na lehátkách v kryté hale, nebo ve finských, aromatických a terapeutických saunách. Značné popularitě se díky své tajuplnosti těší skluzavka Černá díra. V kryté hale se nachází také Dětský koutek vybavený různými hračkami a místnost s televizorem. 

Pod širým nebem se také nachází zážitkový termální bazén s různými masážemi, chrliči, spodními proudy, skotskou sprchou a perličkovými lázněmi, jeden dětský zážitkový bazén s vodním ježkem, stříkajícím hadem a miniaturní skluzavkou, jakož i bazén s rychlospádovou skluzavkou Kamikadze, v kterém - v případě, že skluzavka neprovozuje - mohou hosté využít blahodárného účinku hydromasáže. V přibližně 10 hektarovém - stromy a květinami zkrášleném a pečlivě ošetřovaném - parku v areálu termálního koupaliště, naleznou možnost zábavy všechny věkové kategorie. Zábavu a vzrušení, které může poskytnout mořské pobřeží, mohou hosté prožívat v bazénu s umělým vlnobitím. 

Zalakaros je skutečným rájem také pro milovníky skluzavek, kterých je zde několik, pro různé věkové kategorie a dávky odvahy. Nový soubor skluzavek zahrnuje jednu Anacondu, dvě Kamikadze a jednu třídráhovou rodinnou skluzavku.

Hotel Freya*** se nachází v centru města, v překrásně udržovaném parku a v sousedství lázní.

Hotel je spojen s termálními a léčebnými lázněmi Gránit přímým průchodem. Polopenze - formou bufetu.

- PR článek -

CK IKÁRIA
Tylova 242
393 01  Pelhřimov

Tel.: 556 326 167, 565 322 133
ikaria@ck-ikaria.cz  
www.ck-ikaria.cz

Článek byl zobrazen 5 355 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko