Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pécs je letošní evropská metropole kultury

Maďarské město Pécs, jinak známé také jako Pětikostelí, je pro své příjemně mírné klima, řadu historických památek a zajímavých muzeí nazýváno klenotem jižního Zadunají. Pro turisty je Pecs nejen hlavním městem župy Baranya, ale především městem umění a jistě není náhoda, že se Pécs stala 10. ledna 2010 evropským městem kultury.

Město ležící na jihu Maďarska nedaleko hranic s Chorvatskem má bohatou minulost, v dějinách se zde vystřídala řada kultur. To se odrazilo v jeho architektonické podobě a kulturním bohatství. Pětikostelí může v roce 2010 představit skvělou kulturní sezónu a přitáhnout davy nejen maďarských, ale i zahraničních turistů. Město má tak jedinečnou šanci odhalit a zprostředkovat návštěvníkům svůj originální urbanistický charakter, přírodní a architektonické krásy a dochovaná kulturní dědictví. Zdejší bohaté sbírky muzeí Vasarelyho, Csontváryho a Zsolnayho jsou známé po celé Evropě.


Autor: Istvan

Pécs se rozkládá v nížině chráněné před severními větry pohořím Mecsek. Právě pro příhodné klimatické podmínky se s nejvyšší pravděpodobností v této oblasti usídlili v minulosti Římané, kteří s sebou do Pecsi přinesli křesťanství. Úrodná půda s dostatkem vody a ochrana pohoří Mecsek poskytovaly vhodné podmínky pro pěstování vinné révy, ovoce, ořechů a mandlí. Původní římská osada nesla jméno Sophianae a vcelku velmi rychle se rozrostla v hospodářské centrum Dolní Panonie.

Pětikostelí je sice město, kterým neprotéká žádná řeka, přesto tvoří most mezi křesťanskou a islámskou kulturou. Ve městě, které bylo v minulosti významným bodem na kupecké cestě do Cařihradu, založil král Štěpán v roce 1009 biskupství. Název města pramení z původního středověkého jména Quinque Ecclesiae, což je jméno vycházející z jeho pěti kostelů. Českým ekvivalentem je tak Pětikostelí, v němčině je to Fünfkirchen.

Pécs rozkvétala i jako intelektuální centrum s první univerzitou v Maďarsku, která zde byla založena v roce 1367.  Je tedy po pražské Karlově univerzitě druhou nejstarší ve střední Evropě. V 15. století se ve městě usídlil biskup Janus Pannonius, jehož renesanční poezie psaná v latině byla tehdy velmi oslavovaná.


Autor: Istvan

Město bylo opevněno hradbami na začátku 13. století po mongolské invazi, ale o necelých 300 let později bylo opevnění tak chatrné, že jej Turci v roce 1543 dobili téměř bez boje. Turci pak přeměnili Pécs na vlastní administrativní a kulturní centrum. Z tohoto období pocházejí velkolepé pamětihodnosti, které v současné době patří mezi nejvýznamnější turecké stavby Maďarska.

Pozdější osídlení Němci, Chorvaty, Srby a jinými národnostmi vedlo v průběhu dvoutisícileté historie města k velkému smíšení obyvatelstva. Mírové soužití mezi menšinami navzájem velmi přispělo k rozvoji zdejších bohatých kulturních tradic. Dokládá to například to, že zde bylo založeno jediné chorvatské divadlo, které působí společně s Národním divadlem Pécs, Třetím divadlem a loutkovým divadlem Bóbita.

V Pécsi naleznou turisté celou řadu nádherných stavebních památek, které jsou němými svědky pestré minulosti města. Například místní hřbitov z období raného křesťanství byl v roce 2000 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. K nejhodnotnějším stavbám patří bezesporu katedrála sv. Petra z 11. století na náměstí Dóm tér. Vzhledem k faktu, že její prostory mají vynikající akustiku, pořádají se tu varhanní koncerty. Její současná novorománská podoba však pochází až z roku 1881. Nejzajímavější částí baziliky jsou 4 kaple, které se nacházejí pod věžemi a kryptou, což je nejstarší část této památky. Na náměstí Dóm tér se nachází také Biskupský palác, u jehož jižní části je vstup do mauzolea římské hrobky ze 4. století.


Autor: Istvan

Středem města je náměstí Széchenyi tér, které je obklopeno hezkými barokními domy. Dalším klenotem je původně islámská mešita (turecká džamije) paši Gazi Kassima z 16. století stojící právě na tomto náměstí. Je to největší a nejzachovalejší turecká památka postavená v celém Maďarsku. Náměstí krášlí sloup Nejsvětější Trojice a kašna. Na náměstí Kossuth tér stojí městská radnice a synagoga postavená v roce 1869, která patří k nejvýznamnějším památkám Pětikostelí.

Jihomaďarská Pécs bývá označována za maďarskou bránu ke Středozemnímu moři, do Chorvatska, balkánských států a severní Itálie. Blízkost Jaderského moře, středomořské klima, malebné uličky historického centra a ruch za letních večerů evokují mediteránní atmosféru.

Krásné je i bezprostřední okolí města. Pésc totiž leží v oblasti velmi příznivé pěstování a výrobě kvalitního červeného vína, a poblíž lze navštívit i termální lázně. Návštěvníci mohou zavítat do vinic na svazích a koupit si od místních vinařů dobré víno nebo si vyjet úzkými serpentinami až k televizní věži. Pak mohou navštívit vyhlídkovou restauraci, která kromě skvělého jídla a pití nabízí překrásný výhled na město.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Sárvár - město s Bahnitým hradem
Budapešť - Vajdahunyadský hrad
Budapešťská ZOO
Budapešť - Národopisné muzeum
Budapešť - Státní opera

Článek byl zobrazen 9 175 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko