Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sárvár - město s Bahnitým hradem

Sárvár se nachází v západní části Maďarska nedaleko hranic s Rakouskem ve Vašské župě. Sárvár je známý jako lázeňské městečko od druhé poloviny 20. století. V minulosti však bylo město centrem vzdělání a kultury. Byly tu vytištěny první knihy v maďarštině, neboť na místním hradě fungovala jedna z prvních tiskáren v Maďarsku.

Zdejší území bylo však osídleno už v dobách neolitu, což dokládá několik archeologických nalezišť. První osada v těchto místech vznikla však až za trvání Římské říše. Sárvár měl totiž výbornou strategickou polohu, a tak byl v minulosti důležitou vojenskou křižovatkou. Z těchto důvodů zde už tehdy vznikla první pevnost, později přestavěná na hrad, který se stal sídlem jedné z prvních tiskáren v Maďarsku. V roce 1537 Tamás Nádasdy zřídil tiskárnu, která publikovala první dvě tištěné knihy v Maďarsku – Maďarskou mluvnici v latině a překlad Nového zákona.


Autor: Lóránt  Dankaházi

Hlavní dominantou městečka je hrad Nádasdy-vár, jehož bílá věž je vidět už z dálky. Hrad vybudovaný už ve středověku má nádherně tvarované nádvoří do pětiúhelníku, obloukový most a hezký platanový park. Na hradě sídlí Nadasdyho muzeum. Zámecké muzeum má bohaté vnitřní vybavení a jeho cenné exponáty vysvětlují historii hradu a města, a poskytují informace o maďarských husarech. Muzeum ukrývá jednu z nejlepších maďarských sbírek zbraní a brnění a téměř celé křídlo je věnováno stovce husarů – regimentu pojmenovanému po rodině Nádasdyů. Nádherná sbírka vysoké hodnoty, která obsahuje asi 60 starožitných maďarských map, byla darována maďarským exulantem z Velké Británie v roce 1986. Nese jméno Carta Hungarica a je vystavena v místnosti na konci západního křídla.

Poblíž hradu se nachází pozoruhodné Sárvárské arboretum, kde se na ploše skoro 10 hektarů nachází množství hodnotného rostlinstva a přibližně 350 druhů stromů a keřů. Místní raritou jsou tisy a duby, které pamatují více než sto let. Arboretum je rozděleno řekou Gyongyos, což je přítok Ráby. Založeno bylo následníky Nadasdyů - královskou rodinou Wittelsbachů z Bavorska.

Přímo ve městě je zajímavé jezero, které je tvořeno sedmi samostatnými vodními plochami, které láká k projížďkám na člunech. V okolí městečka se nachází lesopark, který nabízí odpočinek všem svým návštěvníkům bez ohledu na jejich věk.

Sárvár je atraktivní pro množství pacientů i turistů, které lákají zdejší zajímavé památky a především termální vody, které pomáhají zejména při léčbě pohybových a dýchacích onemocnění. Vzácná termální voda pomáhá také při rehabilitačních kúrách, při léčbě astmatu a horních cest dýchacích. Alkalicko-hydrogenkarbonátový a sodíko-chloridový léčivý pramen je vhodný zejména při léčbě vleklých potíží pohybového ústrojí, ale i pro rehabilitační kúry na dohojení zlomen kostí, podvrtnutých kloubů, svalových zhmožděnin a následnou léčbu po sportovních úrazech. Vynikající výsledky vykazuje i při léčbě některých ženských chorob a neplodnosti.

Termální prameny byly objeveny teprve při experimentálních vrtech v 60. letech 20. století. Jeden ze dvou zdejších termálních pramenů vyvěrá z hloubky dvou tisíc metrů a dosahuje teploty až 83 stupňů Celsia. Druhý je přibližně o polovinu chladnější a vyvěrá z hloubky 1 200 metrů.

Nedávno vyrostly v městečku Sárvár zcela nové moderní lázně - wellness, které obklopuje přilehlý park o rozloze více než 55 tisíc m2. V novém komplexu léčebných lázní a wellness koupelí se skutečně světovou úrovní si najde vhodné služby určitě každá věková kategorie. V zařízení vybaveném pro náročné se kromě zdravotnických služeb klade velký důraz na stále vyhledávanější rekreační a zdraví utužujících služeb wellness.

Lázně nabízejí široké spektrum léčebných procedur. K nejčastějším se řadí vanové koupele, bahenní zábaly, masáže, vodoléčba včetně podvodních masáží a léčivých zábalů. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet takové novinky jako je terapie kyslíkem, případně solnou komoru nebo akupunkturu. Ve zdejších lázních je možné vyzkoušet i nejrůznější druhy cvičení včetně jógy.

Moderně vybavené lázeňské centrum má k dispozici bazén s umělým vlnobitím, zážitkový bazén, ale samozřejmě také bazén na cvičení a řadu jiných vodních atrakcí, jako třeba záliv pro skákání do vody či dobrodružný bazén.

Řeka Rába protékající Sárvárem poskytuje příjemné podmínky k vodní turistice. Návštěvníkům městečka by neměl ujít výlet do středověkých měst jako Sopron nebo Köszeg, případně k ruinám z období Římské říše v Szombathely. Rozhodně se všem vyplatí navštívit i jezero Balaton.

Ne všichni chtějí navštívit Sárvár jen kvůli horkým pramenům. Jsou tací, co si chtějí prohlédnout hrad, v němž údajně objevila jistá hraběnka příchuť krve. Maďarský palatin hrabě György Thurzó nashromáždil téměř na tři stovky výpovědí obyvatel měst Čachtice a Sárvár, které obvinily hraběnku Alžbětu Báthoryovou z mučení, vražd a následného pochování více než šesti set těl dívek a mladých žen bez křesťanského pohřbu. Některé historické prameny uvádějí, že hraběnka považovala krev mladých panen za elixír života a koupala se v jejich krvi, aby zůstala mladá. Případ takzvané krvavé hraběnky podněcoval po řadu let fantazii mnoha spisovatelů. Svůj vlastní názor je možné si vytvořit po přečtení poutavé knihy Tonyho Thornea – Hraběnka Drákula – Život a doba Alžběty Bathoryové.

Dopravní dostupnost
Lázeňské městečko Sárvár rozkládající se podél řeky Ráby se nachází asi 40 km od hranic s Rakouskem. Do Sárváru se z České republiky turisté dostanou nejsnáze přes slovenskou metropoli Bratislavu, od níž je vzdálen zhruba 150 km. Autem je Sárvár dosažitelný po silnici hlavního tahu Sopron-Balaton a městem prochází i státní silnice číslo 86. Sárvár je napojen i na železnici, nejlepší spojení je z nedalekého městečka Szombathely.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Budapešť - Vajdahunyadský hrad
Budapešťská ZOO
Budapešť - Národopisné muzeum
Budapešť - Státní opera
Budapešť - Maďarská národní galerie

Článek byl zobrazen 17 527 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko