Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Szentendre je multikulturní město

Podunajské městečko Szentendre ležící na pravém břehu Malého Dunaje nedaleko hlavního města Maďarska přitahuje své návštěvníky pro malebnou architekturu a zejména pro hojnost uměleckých muzeí a galerií. Multikulturní město patří k vyhledávaným turistickým cílům v Maďarsku.

Pěkné místo s příjemnou atmosférou je oblíbeným výletním místem obyvatel Budapešti, která je vzdálena pouhých dvacet kilometrů od ní. Název města vznikl od jména Svatý Ondřej – Szent Endre. Asi jako většina měst podél ohbí Dunaje, bylo Szentendre domovem nejdříve Keltům a později Římanům, kteří zde postavili důležitou hraniční pevnost Vlčí hrad. Maďaři se zde usídlili až v 9. století.

Szentendre, Maďarsko

Szentendre bylo až do 14. století prosperujícím panstvím pod dohledem královského hradu ve Visegrádu. Ve středověku patřilo toto území biskupství ve Veszprému, avšak roku 1541 bylo město dobyto Turky. Turci opustili tuto oblast po roce 1684. Ve městě po jejich odchodu došlo ke stavbě řady škol a kostelů. Prosperitě města zasáhla velkou ránu obrovská povodeň roku 1838.

Szentendre, Maďarsko

Počátkem minulého století začalo být městečko Szentendre zásluhou své úžasné polohy přitažlivé pro mnohé výletníky a malíře z Budapešti, a tak zde ve 20. letech minulého století vznikla významná umělecká kolonie. Tato doba přinesla městu značnou proslulost pro své umění a jeho představitele.

Malebné srdce Szentendre obklopené až do 18. a 19. století měšťanskými domy tvoří Fő tér, na jehož jihozápadní straně stojí Kmettyho muzeum, které představuje práci kubisty Jánose Kmettyho. Keramická sbírka Margity Kováscové se nachází v historické budově z 18. století, která sloužila jako solný dům. Keramička Kovácsová ve svém díle kombinovala maďarské lidové náboženské a moderní motivy. Baracsayova sbírka obsahuje díla jednoho ze zakladatelů szentendrenské umělecké koloni – Jenőho Barcsaye. Vedle kostela Blagoveštenska se nachází Ferenczyovo muzeum, které je věnováno Károlu Ferenczyovi – malíři, který prosazoval malování ve volné přírodě v Maďarsku a jeho třem potomkům, z nichž se stali malíři, sochaři a tkalci.

Szentendre, Maďarsko

Nejrušnější ulicí pro pěší v Szentendre je Bogdanyi utca, kde mohou návštěvníci najít znamenitou sbírku Anny a Ámose, která obsahuje symbolické obrazy manželského páru Margity Anny a Imre Ámose. V blízkosti se nachází muzeum vína Nemzeti, které stopuje vývoj vinařství v Maďarsku. Na severním konci této živé ulice se nachází Umělecký mlýn, který kompletní přehled o historii města Szentendre coby seriózního centra umělců a umění. Zdejší rozsáhlé výstavní prostory jsou využívány pro prezentace obrazů, soch, grafiky a uměleckého průmyslu. Dá se říct, že prostor Uměleckého mlýna poskytující příjemně poklidné místo v turisticky vyhledávaném centru.

Důvodem, proč ve městě Szentendre najdou návštěvníci kostely katolické, protestantské i ortodoxní je fakt, že ve městě vždy žili lidé z různých národů a různého vyznání. V centru města se nachází i židovská modlitebna.

Szentendre, Maďarsko

Nejvýznamnější kostel ve městě je rozhodně Katedrála Beograda (srbská ortodoxní), která je zároveň nejvýše položeným kostelem ve městě. Stavba Bělehradské katedrály byla dokončena v roce 1764 jako sídlo srbského pravoslavného biskupa v Maďarsku. Budova přilehlá ke katedrále ukrývá Církevní sbírky srbského výtvarného umění. Jedná se cennou kolekci rouch, ikon a dalších posvátných předmětů z drahých kovů. Nejstarším exemplářem výstavy je malba na skle ze 14. století, která představuje ukřižování Ježíše a také jedinečná „bavlněná ikona“ ze života Ježíše z 18. století.

Pozoruhodný je určitě kostel sv. Petra a Pavla zvaný též Čiprovačka, protože šlo původně o dřevěný kostel vystavěný v roce 1690 bulharskými uprchlíky z města Čiprovač. Zajímavostí je, že tento kostel byl po požáru zrekonstruován ortodoxními Srby.

Szentendre, Maďarsko

K významným církevním svatostánkům patří určitě také Kostel Blagověstenska (řecký ortodoxní) založený v barokním stylu v roce 1752. Obdivuhodnou podívanou poskytuje interiér kostela s krásnými barokními a rokokovými prvky. Menší, zato bohatá hlavní loď je lemována ozdobami a propracovaným zařízením z 18. století.

Na hradním návrší byla ve středověku pevnost. Do dnešních dnů z pevnosti zbyl obezděný farní kostel sv. Jana, z něhož se nabízejí turistům nádherné pohledy na město. Západně od tohoto kostela stojí Czóbelovo muzeum, v němž jsou opatrována díla impresionisty Béla Czóbela, přítele Pabla Picassa.

Szentendre, Maďarsko Szentendre, Maďarsko

Asi 3 km severozápadně od centra města se nachází největší maďarský skanzen pod širým nebem. Etnografické muzeum tvoří shluk domků, který se nachází na ploše 46 hektarů. Muzeum bylo založeno v roce 1967, aby představilo cizím i domácím turistům tradiční maďarskou kulturu shromážděním pozůstatků z vesnic, farem a měst na jedno místo. Nejdůležitějším objektem jsou kalvinistický kostel a zvonice z oblasti Erdőhát na severovýchodě nebo německý dlouhý dům z Harky na kraji Soproně.

Muzeum pod širým nebem pořádá v sezóně pro své návštěvníky festivaly. Umělci a řemeslníci tu předvádějí svou práci v určitých nepravidelných dnech od konce března do začátku listopadu, především však o prázdninách v neděli.

-ar-

Předchozí články z Maďarska
Eurovíkendy: Budapešť – co si nenechat ujít při návštěvě Budapešti 
Golf a lázně v Bukfurdo
Kecskemét 
Keszthely - univerzitní město s tradicí 
Szombathely 

Článek byl zobrazen 8 043 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko