Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem do Maďarska

Maďarsko leží v samém srdci východní Evropy a je obklopeno sedmi státy. Je to velmi rozmanitá země, kde se setkáte s rovinami Velké a Malé uherské nížiny, s hornatým Zadunajím a také vysokým pásmem hor na severu. Je tak zemí, kde se vyplatí strávit dovolenou.

Jelikož je Maďarsko od 1. ledna 2004 členem Evropské unie, postačí pro vstup na jeho území platný občanský průkaz se strojově čitelnou zónou nebo cestoví pas s platností ještě 6 měsíců od data cesty. Uděláte dobře, když budete nějaký identifikační průkaz nosit neustále s sebou, po celou dobu pobytu. V případě, že chcete v zemi strávit více než 90 dnů, platí pro vás přihlašovací povinnost u místního oddělení cizinecké policie. Na hranicích se zeměmi EU (Slovensko, Slovinsko, Rumunsko a Rakousko) vesměs nejsou vyžadovány žádné formality. Maďarsko je však také hraniční zemí EU a musí tak dodržovat přísnou Schengenskou dohodu. Na hranicích s Chorvatskem, Ukrajinou a Srbskem musíte počítat s větší kontrolou a omezeními. Z České republiky se do Maďarska nejrychleji dopravíte přes Slovensko.


Foto: Budapešť

K tomu, abyste mohli vycestovat do Maďarska vlastním autem potřebujete mít platné řidičské oprávnění. Dále k řízení automobilu potřebujete technický průkaz vozidla a mezinárodní poznávací značku s označením CZ. Pokud chcete cestovat autem po Maďarsku, potřebujete mít také pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, mezinárodně uznávaným dokladem je Zelená karta. Pokud nejste majitelem vozidla, ve kterém chcete do Maďarska vycestovat, musíte mít s sebou úředně ověřené zplnomocnění k užívání svěřeného vozidla.

Do země můžete bez celních dokladů kromě osobních automobilů dočasně dovážet také obytná auta, karavany či nákladní přívěsy. Pokud přijíždíte s karavanem, doporučuje se mít napsaný seznam věcí, které v něm máte, není to však povinné. Obytná vozidla by neměla přesáhnout tyto rozměry: výška 4 metry, šířka 2,5 metru a délka 12 metrů.

Maďarsko má kvalitní infrastrukturu a ještě neustále se rozvíjí dálniční síť. V dnešní době území Maďarska protíná cca 450 km dálnic označených písmenem M. V budoucnu se počítá, že by dálnic mělo být celkově osm. Pokud pojedete po některé z dnešních 5 dálnic, budete potřebovat dálniční známku, neboli „matricu“. Ta se prodává na 4, 10 nebo 30 dní a seženete ji na benzinkách, poštách či hraničních přechodech. Státní silnice jsou číslovány od 1 do 8 a síť silnic druhé třídy je pak označována čísly 10 – 89. Většina vozovek má kvalitní povrch, jsou v dobrém stavu, ale bez krajnic. Maďarská silniční síť přesahuje 30 tisíc kilometrů a i do těch nejzapadlejších vesniček se dostanete po silnici s pevným povrchem.

Dopravní předpisy jsou stejné jako v České republice, takže byste neměli mít problém se přizpůsobit. Jezdí se vpravo a je zde zaveden bodový systém, tzn., že kromě pokuty jsou řidiči odečítány ještě trestné body. Vozidlo by mělo mít uzavřené povinné havarijní pojištění. Zakázáno je řídit vozidlo pod vlivem alkoholu, v Maďarsku je povolená hladina alkoholu v krvi 0,00 promile! A bere se to velmi vážně, pokud budete přistiženi, jak řídíte auto pod vlivem alkoholu, čeká vás vysoká pokuta. Při podezření má policie právo požádat řidiče, aby podstoupil dechový test. Povinné je používání bezpečnostních pásů na předních i zadních sedadlech. Užívání mobilního telefonu za jízdy je povoleno pouze v případě, že máte handsfree. Při jízdě mimo obec je povinné celodenní svícení.

V Maďarsku se jezdí vpravo a maximální povolená rychlost je v obci 50 km/h, na silnicích druhé a třetí třídy 90 km/h, na státních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Pokud tuto rychlost překročíte, hrozí vám vysoká pokuta ve výši až 30 tisíc HUF. Cizinci si při řízení auta v Maďarsku musí dávat velký pozor, protože na denním pořádku je zde odbočování do nesprávného pruhu, jízda na červenou či předjíždění na kruhových objezdech.

V Maďarsku můžete stopovat téměř všude, výjimkou jsou dálnice. Největší koncentrace stopařů bývá v letním období kolem Balatonu. Autostop však není příliš bezpečnou formou cestování, nedoporučuje se zejména ženám. V hlavním městě existuje také služba placeného autostopu, tzv. kenguru. Parkování je umožněno i v centrech měst, může to však někdy být docela oříšek. Lepší je proto parkovat mimo centrum na vyhrazených parkovištích. V automatech, benzinových čerpadlech nebo novinových stáncích si zakoupíte parkovací lístek, který vystavíte za předním sklem.

Benzínové čerpací stanice najdete bez problémů, je jich poměrně dostatečný počet. Všude je k dostání bezolovnatý benzín a většina čerpadel prodává také naftu. Pokud si chcete půjčit auto v Maďarsku, musí vám být alespoň 21 let a musíte vlastnit řidičský průkaz alespoň 1 rok. Jestliže jste mladší 25 let, musíte si za půjčení auta ještě připlatit. V zemi fungují mezinárodní i místní autopůjčovny, které nabízí téměř shodné ceny za zapůjčení automobilu.


Foto: Budapešť

V Maďarsku se nachází přibližně 425 kempů nejrůznějších velikostí, z nichž většina je otevřena od 1. 5. až do konce září. Existují malé soukromé kempy, kam se vejde maximálně 20 stanů, ale narazíte také na velké oficiální kempy, které jsou však poměrně hlučné a nepřehledné. Podobně jako hotely se rozdělují do pěti kategorií (od jedné do pěti hvězdiček). Kritériem pro udělování hvězdiček je úroveň vybavení, poskytované služby a poloha kempu.

V kempech máte možnost si rozložit vlastní stan, pronajmout si místní – již postavený stan, nebo se ubytovat například v malém bungalovu, což vás vyjde na 1000 HUF bez sprchy nebo 2000 HUF se sprchou. Během hlavní turistické sezóny však mohu být všechny bungalovy obsazené, proto je dobré si je rezervovat dostatečně dopředu. Cena za osobu a nocleh v kempu se pohybuje okolo 2–7 euro, za stan 7-20 euro a za osobní vůz taktéž 7-20 euro. Pokud jste držitelem mezinárodní kempinkové karty CCI, můžete ve většině maďarských kempů získat 10 – 20% slevu.

Mezi nejpopulárnější místa pro kempink patří okolí Balatonu, Dunaje a početných maďarských lázní. Ale právě poblíž termálních lázní, jako je třeba Hévíz, najdeme ty nejdražší kempy. Je to dáno také tím, že sem hojně přijíždějí turisté z Rakouska a Německa. Naopak nejlevnější kempy jsou situovány na venkově, mimo dosah civilizace. Své kouzlo má také kempování v blízkosti větších měst, které nabízí spoustu kulturních aktivit.  Maďarské kempy jsou levné, čisté a útulné, proto jsou oblíbenou variantou ubytování nejen pro návštěvníky z České republiky. Volné kempování je v Maďarsku zakázané. Na soukromém pozemku se lze ubytovat pouze se souhlasem jeho majitele. Více informací o maďarských kempech získáte u Maďarského klubu kempů a karavanů (MCCC) sídlícím v Budapešti nebo na adrese www.camping.hu.

Autor: Jana Přibylová

Další články z Maďarska:
Budapešťská ZOO
Budapešťské lázně a plovárny
Historie Budapešti
Debrecín - moderní město s prastarou tváří
Balaton - staré známé maďarské moře

Článek byl zobrazen 33 689 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko