Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gyor to je historie spojená s relaxací

Město Győr se svým barokním centrem a počtem historických památek řadí k nejvýznamnějším v Maďarsku, neboť jeho historie sahá až do doby římské říše. Jedno z největších maďarských měst je situováno na poloviční cestě mezi Vídní a Budapeští na soutoku Ráby, Malého Dunaje a Rábcy. Nachází se přibližně 60 km jižně od Bratislavy.

Od roku 2003 jsou zde otevřeny termální a zážitkové lázně, jejichž historie však sahá až do roku 1931, kdy se o termálních lázních Győr objevila první zmínka. Areál termálních lázní je rozdělen na část léčebnou a zábavní. Termální voda je vhodná zejména při léčbě pohybového ústrojí a při dýchacích obtížích jako jsou záněty průdušek či rozedma plic. Mimo jiné je také příznivá pro ženy se záněty ženských orgánů.

V léčebné části se nacházejí kryté a venkovní sedací bazény s termální vodou o teplotě 29, 32 a 38 stupňů Celsia. Návštěvníci zde mohou podstoupit bahenní zábal, perličkovou koupel, podvodní masáž nebo také pravou thajskou masáž, případně nejrůznější podvodní cvičení a elektroterapie. Při zdejších relaxačních procedurách zažijí určitě příjemný oddech a odpočinek.


Autor: Squiggle

V zábavní části jsou pro návštěvníky připraveny kryté i venkovní bazény s podvodními masážními tryskami, s vodopádem a perličkami, dětské bazény, tobogány, jacuzzi a zahrada saun. Pravidelně se zde pořádají zajímavé programy a kulturní akce. Několik restaurací a barů nabízí místní speciality.

Za doby římské říše bylo město Győr pod jménem Arrabona významným centrem provincie Ponnonia. V 11. století zde král Štěpán založil biskupství a o dvě stě let později získalo město královskou výsadní listinu, která umožňovala vybírat daně na zboží přepravované městem. Zdejší hrad vybudovaný v 16. století obklopený vodou se stal těžce dobyvatelnou výspou a sídlem habsburské říše.

K příjemné procházce vnitřním městem vybízejí úzké uličky s typickými rohovými balkony, karmelitský kostel postavený v roce 1725, Kapitulní vrch, katedrála, náměstí Széchenyi s památkově chráněnými domy, lidové tržiště na Dunakapu tér a benediktinský klášter.

Bécsi kapu tér je náměstí také zvané Vídeňské náměstí. Na severozápadní straně toto náměstí odděluje od řeky opevnění postavené v 16. století, jehož účelem bylo zastavit turecký útok. Nachází se zde také bašta, která v minulosti sloužila jako vězení. V hradních kasematech je lapidárium s bohatou sbírkou římských a středověkých kamenných pozůstatků, které jsou v současné době pobočkou muzea Jánose Xánthuse.

V nejstarší části města stojí bazilika, jejíž základy byly položeny už v 11. století. Bazilika představuje zvláštní směsici slohů s románskými apsidami, klasicistní fasádou a gotickou kaplí. Uvnitř se nacházejí hodnotné fresky od Franze Antona Maulbertscha, hlavní oltář, biskupský trůn a lavice z dalmatského dubu. Většina interiérového vybavení pocházejícího ze 17. až 18. století je barokní.

Gotická kaple Héderváry obsahuje jedno z vrcholných děl středověkého zlatnického umění v Maďarsku – Lászlóvu hermu. Jedná se relikviář s bystou jednoho z nejstarších maďarských králů vytvořenou na počátku 15. století. Herma svatého Vladislava je po uherské svaté koruně nejdůležitější relikvií drženou v Maďarsku. Svatý Vladislav byl pochován v roce 1095.  Východně od baziliky se nachází Diecézní pokladnice a knihovna, která patří k nejbohatším v Maďarsku.

Széchenyiho tér bývalo ve středověku městským trhem. Na jižní straně náměstí stojí dřívější jezuitský a později benediktinský kostel svatého Ignáce z Loyoly z roku 1641. Vedle kostela stojí muzeální Széchenyiho barokní lékárna založená jezuity v roce 1654, která je dodnes v provozu. Interiéru lékárny dominuje rokokový klenutý strop s freskami, které mají náboženské a bylinné motivy.

Za pozornost určitě stojí také maďarská Ispita, což je nádherná stavba z období pozdní renesance. Renesanční budovu najdou turisté v ulici Ference Rákocziho v blízkosti staré radnice. V minulosti sloužila jako nemocnice pro chudé a dnes je sídlem muzea Pétera Váczyho. Profesor historie Váczy byl horlivý sběratel starožitností. Jeho sbírka obsahuje všemožné artefakty historické hodnoty od řeckých, římských až po čínské terakotové předměty. Sbírka je v muzeu vystavena v celém rozsahu.

Zichyho palác ukrývá zajímavou výstavu panenek, která obsahuje přibližně 72 historických modelů panenek a také nábytek z 19. století. Barokní palác z 18. století v současnosti slouží k pořádání koncertů a kulturních představení. Například prestižní maďarský taneční festival se ve městě koná každý druhý rok na konci června.

Za zhlédnutí stojí ještě na druhé straně řeky bohatě vyzdobená osmihranná kopule, galerie a modlitebny dřívější městské synagogy, postavené v roce 1870.  Na levém břehu řeky Ráby se nachází Pramen Rába, což je zrenovovaný areál termálních lázní bazénů, fitness a wellness  center.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Hortobágy je nekonečná maďarská step
Pécs je letošní evropská metropole kultury
Sárvár - město s Bahnitým hradem
Budapešť - Vajdahunyadský hrad
Budapešťská ZOO

Článek byl zobrazen 9 265 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko