Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hortobágy je nekonečná maďarská step

Maďarská vesnice Hortobágy, která se nachází asi 40 km na západ od Debrecínu, je centrem regionu Hortobágy. Kdysi byla vesnice slavná svými hostinci a cikánskými skupinami. Dnes se stala výchozím bodem pro průzkum rozsáhlého Hortobágského národního parku. Osada Hortobágy leží v samém srdci národního parku.

Téměř celé východní Maďarsko je jedna nekonečná travnatá rovina, která se táhne řídkým porostem stromů bez jediné přirozené terénní nerovnosti. Jedním slovem – je to maďarská puszta. Na části této puszty se rozkládá největší a nejznámější národní park Maďarska – NP Hortobágy.

Hortobágy může být poněkud matoucí pojem. Hortobágy jsou národním parkem, ale stejné jméno nese právě i pěkná vesnička v této oblasti. Cestovatelé zde převážně vyhledávají tradiční pastýřský život nebo turistické atrakce jako je chov koňů. Symbolem Hortobágy jsou speciální vyvažovací studně, které slouží jako jediný zdroj vody pro pasoucí se stáda maďarského šedého skotu, polodivokých koní či stád ovcí.


Autor: White Rabbit

Hortobágský národní park je domovem stovek ptáků a rostlin, které jsou vidět obvykle jen u moře. Díky členitému terénu a vodním zdrojům je park skvělým místem pro sledování ptáků v přírodě. Například jeden z největších ptáků na světě – drop velký, který váží asi 20 kg a ve stoje měří metr, má tady svoji vlastní rezervaci. V průběhu posledních 20 let tu bylo spatřeno více než tři sta druhů vodního ptactva včetně řady druhů potápek, volavek, čápů, ťuhýků pěnic a orlů. Význam této chráněné krajinné oblasti není jen místní, a proto byl park v roce 1999 zařazen do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Vstupenky do parku umožňují přístup do čtyř okruhů. Pro nejlepší části parku je nutné si najmout průvodce a cestovat na koni, drožkou nebo terénním vozidlem. Hlavní kancelář parku občas takové projížďky parkem pořádá.

Ve vesnici najdou turisté nejdelší kamenný most v Maďarsku, který vede přes bažinatou řeku Hortobágy. Je dlouhý 170 metrů a má devět pilířů. Most, který nese jméno Most devíti děr, byl postavený v roce 1833. Zajímavostí je, že kamenné kvádry na jeho stavbu se musely vozit až z Egeru, protože zdejší pusta kameny příliš neoplývá.

Další zdejší zajímavostí je Velká Csárda, jedna z původních restaurací postavená v roce 1781. Restaurace stojí těsně pod mostem a v minulosti byla využívaná obchodníky se solí při cestě od řeky Tiszy do Debrecenu. Hostince tohoto typu zaměstnávaly dříve romské houslisty, přestože Romové původně v této části Maďarska nežili. Csárdy a cikánská hudba v nich se však od té doby nezměnily. Starobylá hospoda je dnes už zmodernizovaná, ale v její nabídce jsou takové speciality jako například masová palačinka s původní recepturou, kterou zde návštěvníkům často doporučují.

Přímo naproti tohoto vyhlášeného hostince stojí Muzeum pastýřů, které má sídlo ve starobylé budově z 18. století. Tady se návštěvníci poučí, jak žili dříve zdejší pastevci. Výstavu venkovského života z přelomu minulého století doplňují webové kamery umístěné v pusztě.

V blízké Pustě-ZOO jsou k vidění zvláštní zvířata žijící v pusztě. ZOO je poučným i zábavným místem pro děti a mládež různého věku. Je domovem podsaditého maďarského dobytka, kadeřavého vepře (mangalica), psa (kuvacz – čuvače), který vypadá jako by měl dredy nebo ovcí se šroubovitými rohy, které zrovna mírumilovně nevypadají.

Na dlouhé pěší túry zdejší puszta není příliš vhodná. Je možné tu celkem snadno zabloudit nebo těžko hledat vodu. Vhodnější je uspořádat si vyjížďku kočárem. Turisté tak poznají větší úsek a cesta bude rozhodně příjemnější.

V Mátě, asi 2 km severně od Hortobágy, se nachází největší maďarský jezdecký klub. Cestovatelé se zde mohou zúčastnit jezdeckých kurzů pro začátečníky, nebo i mírně pokročilé.  Případně si mohou sjednat jízdu jen tak přes pusztu třeba při východu slunce, ale tato nabídka je určena jen pro skutečně pokročilé jezdce. Klub nabízí také výlety za pozorováním ptáků, rybaření nebo let horkovzdušným balonem.

Zdejší oblast se stává rušnější každoročně v červenci, kdy Máta slaví Mezinárodní jezdecký den, nebo v průběhu veletrhu na hortobágyjském mostě v srpnu, případně na Svatodušní svátky, kdy se tu pořádá Národní soutěž pastevců a Pastýřské setkání.

Puszta Hortobágy je dostupná vlakem z Budapešti i jiných maďarských měst. Nejvhodnější kombinací dopravní dostupnosti s možností ubytování je přicestovat do Hortobágye z města Debrecen. Přenocovat je možné v místním kempu s názvem Pusztakemping, kde si cestovatelé mohou zpříjemnit večer relaxováním ve zdejším přírodním sirném bazénku. Kemp se nachází totiž přímo u vrtu, z něhož vyvěrá sedmdesátistupňová voda s obsahem síry.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Pécs je letošní evropská metropole kultury
Sárvár - město s Bahnitým hradem
Budapešť - Vajdahunyadský hrad
Budapešťská ZOO
Budapešť - Národopisné muzeum

Článek byl zobrazen 12 068 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko