Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Szekszárd

Poklidné téměř tisícileté městečko Szekszárd nacházející se ve středu tradiční vinařské oblasti Szekszárd je vstupní branou do jižního Zadunají. Město leží na jih od řeky Sió spojující jezero Balaton s Dunajem. Je centrem regionu Sárköz a hlavním městem Tolnské župy. V roce 1987 mu Mezinárodní vinařský úřad udělil čestný titul Mezinárodní město révy a vín.

V dávné minulosti se zde nacházelo keltské a později římské sídlo se jménem Alisca. Královský status udělil městu Szekszárd šestý maďarský král Béla I. a založil zde v roce 1061 významné benediktinské opatství, jehož pozůstatky lze dnes spatřit na vnitřním nádvoří klasicistické budovy někdejšího župního sídla.

Za turecké nadvlády bylo město téměř úplně zpustošeno. Toto území bylo znovu osídleno až v 17. století německými kolonisty. První z nových osadníků značnou měrou přispěli ke kulturnímu rozvoji města a jeho okolí. Právě zde v Szekszárdu působí Deutsche Bühne Ungam jako jediné divadlo maďarského venkova hrající v německém jazyce.

Zdejší ekonomiku dále oživilo v 18. století pěstování pšenice a vinné révy, přestože už v dobách starých Římanů se Szekszárd vyznačoval vysoce vyspělou vinařskou kulturou. Jednou z pozoruhodností Szekszárdské vinařské stezky je osada Sióagárd-Leányvár, která je tvořena přibližně 340 vinnými sklípky. Charakteristickým mokem szekszárdské vinařské stezky je Szekszárdská kadarka, která se rodí jenom tady. Szekszárdského původu je však i bikavér, což je víno vznikající mísením tří samostatných červených druhů.

Známým rodákem Szekszárdu je Mihály Babits – velký maďarský básník žijící v letech 1883 až 1941.  Rodný dům Mihályho Babitse bylo přestavěno na Pamětní muzeum, které opatruje původní nábytek včetně obrazů a dalšího zařízení. Toto místo zachycuje život rodiny v provinčním Maďarsku 19. století, která patřila ke střední třídě.

Básníkova poezie byla avantgardní a hluboce filosofická. Složil například slavnou báseň o události, kdy truchlící rodiče ztratili své dítě. Tito rodiče postavili v 18. století na hoře Kalvárie (Kalvária-hegy) kapli. Z hory připomínající ukřižování je krásný rozhled na východě na Dunaj a Velkou uherskou nížinu, region Sárköz na kopci na jihu a pohoří Szekszárd na západě.

Na místě někdejší křesťanské kaple se na pozemku opatství Béla nachází neoklasicistní župní dům navržený Mihály Pollackem v roce 1828. V horním patře budovy je instalována výstava Ference Liszta (1811-1886), která prezentuje vzpomínku na tohoto vynikajícího hudebního skladatele s maďarským původem. Ferenc Liszt několikrát vystupoval v růžovém domě Auguszů v novogotickém slohu. V současnosti v tomto objektu sídlí hudební škola.

Muzeum Móra Wosinszkyho postavené v roce 1895 dokumentuje historii zdejšího území. Tři stylové místnosti od zámožné sárközské zemědělské rodiny, přes velkostatkářskou šlechtickou rodinu z Lengyelu až po příbytek chudého pasáka hus ilustrují velmi zřetelně různé ekonomické třídy, které v tomto regionu existovaly. Muzeum je pojmenováno po místním knězi a archeologovi, který objevil zbytky neolitické kultury ve městě Lengyel. Výstavní exponáty jsou tvořeny předměty, které zde zanechali různé národy procházející přes Dunajskou pánev, a které právem patří mezi nejlepší na světě. Pozornosti návštěvníka by rozhodně neměly ujít nádherné sbírky keltských a avarských šperků, stejně tak jako rozsáhlé sbírky srbských, švábských a sárközských lidových artefaktů.

Zdejší hlavní katolický kostel je největším jednolodním kostelem v Maďarsku. Žlutý svatostánek byl postaven ve slohu baroka. Sídlo Domu umění se nachází v objektu bývalé synagogy. Pamětní desky připomínají desatero přikázání. Dnes je budova využívána jako galerie a koncertní síň. Další zajímavostí celostátního významu je muzeum „Mézédes Emlékeink“ – Medově sladké vzpomínky zaměřené na udržování tradičního řemesla perníkářského, svíčkařského a ručně vyráběných cukrovinek.

Kolem Szekszárdu se nachází několik míst, kde je možné ochutnat místní vína. Jedno z nejlepších je Garay Pince, kde mají návštěvníci možnost degustovat a zároveň zakoupit některá ze szekszárdských vynikajících vín.

V údolí na severozápadě od města se nachází malá vesnice tzv. Horní město, která je plná vinic a rodinných sklepů. Procházkou ulicí po Bartina utca, která přechází v Remete utca, je možné dojít ke kapli Remete vystavěnou v roce 1778. Kaple je uznávána a ceněna jako důležité poutní místo.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Esztergom byla hlavním městem Uherského království
Tata s hradem je oblíbené místo k zotavení a rybolovu
Szeged
Šoproň má středověkou minulost
Pikantní maďarská kuchyně

Článek byl zobrazen 8 120 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko