Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Esztergom byla hlavním městem Uherského království

Esztergom (Ostřihom) se rozkládá na vyvýšeném místě nad ohybem Dunaje přímo naproti slovenskému městu Štúrovo. Obě města spojuje přes řeku most Márie Valérie. Je to jedno z nejstarších měst Maďarska a již více než tisíc let je sídlem ostřihomského biskupa.

Most Márie Valérie spojující Ostřihom se slovenským Štúrovem byl za druhé světové války značně poškozen, ale své rekonstrukce z příspěvků EU se dočkal až v roce 2001. Hned po válce nebyl obnoven kvůli napjatým vztahům mezi Slováky a Maďary a doprava po Dunaji byla zajištěna provizorním přívozem. Původní celnice je dnes sídlem informačního centra EU.

Už v 1. století se vysoko nad centrem města na Hradním návrší tyčila římská osada Solva Mansio. Legenda praví, že Marcus Aurelius dokončil v průběhu 2. poloviny 2. století na blízké louce své Rozjímání. Jako hlavní město si Ostřihom vybral už kníže Géza.

V roce 975 se tu narodil první maďarský král Štěpán ještě jako Vajk – syn knížete Gézy, a v roce 1000 byl zde korunován králem. Ostřihom byla královským městem od konce 10. století do poloviny 13. století. Sídlo hlavy maďarské římskokatolické církve si pro celé Maďarsko tak zachovalo velký duchovní i světský význam.


Autor: Stephane Martin

Nádherná ostřihomská katedrála – Bazilika sv. Štěpána stojící na Hradním návrší je nejrozsáhlejší kostelní stavbou v Maďarsku. Centrální dóm vysoký 72 metrů je vidět už zdálky. Na místě původního kostela založeného ve 12. století a posléze zničeného Turky, byla v roce 1822 zahájena stavba současného klasicistního kostela. V roce 1856 byla bazilika vysvěcena za zpěvu mše složené Franzem Lisztem.

Šedivý kostel je uvnitř celkem pustý, zato kaple Bakócz z červenobílého mramoru je jedinečným příkladem italské renesance v kamenictví a okařství. Nad hlavním oltářem v kostele je umístěna kopie Tizianova Nanebevzetí Panny Marie. Údajně se jedná o nejrozsáhlejší malbu na jediném plátně vyskytující se na světě.

Na severozápadní straně kostela se nachází vchod do pokladnice baziliky, která ukrývá skutečné poklady v podobě nádherných rouch, zlatých a stříbrných talířů posázených drahokamy. Tato hodnotná církevní sbírka opatruje velkolepé umělecké práce zahrnující byzantská, maďarská a italská řemeslná díla patří k nejbohatším v Maďarsku.

Z baziliky vedou dveře vedle východu ke kryptě, která je tvořena bezpočtem sklepů s hrobkami hlídanými plastikami znázorňujícími Smutek a Věčnost. Určitě se vyplatí také výstup po schodech vlevo od vchodu do krypty až ke kopuli, která poskytuje jedinečné výhledy na město.

V bývalém královském paláci na jižním konci Hradního návrší je umístěno malé Hradní muzeum se sbírkou zbraní. Výstavní palác vybudovaný francouzskými staviteli za vlády Bély III. (1172-96) byl královskou rezidencí do doby, než bylo hlavní město přesídleno do Budy. Muzeum se soustřeďuje na archeologické nálezy z města a jeho okolí. Většinu nálezů tvoří keramika z 11. století. Severovýchodním směrem od baziliky se nachází v bývalé budově semináře Mindszentyho pamětní muzeum, v němž je představen život a doba jedné z velkých maďarských osobností.

Město Ostřihom se pyšní také nejširší duchovní sbírkou v Maďarsku, která se nachází v Křesťanském muzeu. Muzeum má sídlo v bývalém biskupském paláci a schraňuje hodnotné sbírky středověkého maďarského náboženského umění. Muzeum bylo založeno arcibiskupem Jánosem Simorem v roce 1875. Jsou zde k vidění maďarské gotické triptychy a oltářní obrazy, díla německých, holandských a italských umělců a vzácné tapisérie.

Za pozornost zde určitě stojí velkolepý Boží hrob z Garamszentbenedeku z roku 1480), což je jakási kočár či povoz ve tvaru katedrály s bohatým zdobením vyřezávaných 12 apoštolů a římskými vojáky střežícími Kristovu hrobku. Nádherný je také oltář s kalvárií od Tamáse Kolozsváriho ovlivněný italským uměním.

Pozoruhodné je Muzeum Dunaje zobrazující největší maďarskou řeku a život s ní spjatý. Muzeum nabízí řadu praktických ukázek, které dokážou zaujmout i děti. Na březích malého Dunaje pod Hradním návrším najdou návštěvníci zvláštní čtvrť – Víziváros, složenou z pastelově zbarvených domů, kostelů a muzeí. Muzeum Bálinta Balassiho se nachází v budově z 18. století. Vystavují se zde předměty s vazbou na region, zvláště pak na kostely a kláštery středověké Ostřihomi. Muzeum nese jméno lyrického básníka, který byl zabit v roce 1594 v průběhu neúspěšného útoku na obranu ostřihomského hradu před Turky.

Východně od malého Dunaje se nacházejí venkovní termální bazény. Ostřihom je výborný výchozí bod pro horolezectví a cyklistiku.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Tata s hradem je oblíbené místo k zotavení a rybolovu
Szeged
Šoproň má středověkou minulost
Pikantní maďarská kuchyně
Győr to je historie spojená s relaxací

Článek byl zobrazen 8 053 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko