Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pannonhalma je klenotnice maďarské architektury

Pannonhalma je sice jen menší obec v Maďarsku asi 21 km vzdálená od Győru, ale zato historicky velmi významná. Je místem benediktinského opatství existujícího už tisíc let, které UNESCO zařadilo v roce 1996 na seznam světového kulturního dědictví. V současnosti patří k nejpůsobivějším historickým komplexům v Maďarsku.

V roce 1996 totiž Pannonhalmské opatství oslavilo své 1000. narozeniny a tehdy sem zavítal také papež Jan Pavel II. Benediktinské opatství, jehož původ je datován od konce 10. století je směsicí několika stavebních slohů. V průběhu staletí byl areál několikrát přestavován a obnovován.

Pannonhalma, Maďarsko

Opatství bylo založeno mnichy z Benátek a Prahy za podpory prince Gézy. Gézův syn – král Štěpán využil mnichy jako bojovníky pro obrácení Maďarů na křesťanství. Klášter byl ve 12. století značně zničen požárem, posléze byl opraven a rozšířen. Klášterní budova obepínající dvůr byla založena začátkem 13. století. V roce 1241 obléhala klášter vojska mongolského vůdce. V letech 1595 až 1606 byl klášter střídavě v držení Maďarů a Turků.

Současná podoba barokních budov vznikla začátkem 17. století po vyhnání Turků. Nařízení císaře Josefa II. o zrušení některých řeholních řádů postihlo také benediktiny v Pannonhalmě. Vrátili se však v roce 1802, začali stavět proslulou knihovnu a také kostelní věž v klasicistním slohu. Budova gymnázia a kolejí byla přistavěna ve 20. století.

Pannonhalma, Maďarsko

Klášter se rozkládá na kopci pojmenovaném po sv. Martinovi. Původní název obce je Szentmárton – Svatý Martin. Podle legendy se v blízké Sabarii narodil sv. Martin. Opatství stále ještě sloužící jako klášter, může být navštívenou jen s průvodcem. V klášteře působí v současnosti gymnázium s internátem, které spravují benediktini. Střední škola patřící k nejlepším v zemi, která zde byla založena v roce 1802, navštěvuje více než 300 studentů.

Nejhezčí částí opatství je klasicistní opatská knihovna. Tato knihovna je považována za nejrozsáhlejší soukromou knihovnu v Maďarsku a patří také k největším církevním knihovnám v Evropě. Byla vybudována Jánosem Packhem v roce 1836, který se také podílel na výstavbě ostřihomské baziliky. Interiér knihovny je vyložen dřevem, které však vypadá jako mramor. Zajímavostí je důmyslný systém zrcadel uvnitř vikýřů, který odráží do místnosti přirozené světlo. Knihovna má přibližně 300 tisíc hodnotných děl, které obsahují neocenitelné historické záznamy. Nejvzácnější jsou listiny a dokumenty ukryté v opatských archivech. Je tu například uložená latinsky psaná zakládací listina Tihanyského opatství z roku 1055.

Pannonhalma, Maďarsko

U východu z knihovny se nachází umělecká galerie, která obsahuje díla holandských, italských a rakouských mistrů z 16. až 18. století. Nejstarší z nich jsou datována k roku 1350.

K pokladům sbírek tohoto opatství patří také díla od Gerini, Vermiglio, Teniers, Battonia a Maulbertsch. V galerii opatství se konají také příležitostné výstavy a nachází se zde i bohatá numismatická sbírka s velkým množstvím starořímských mincí.

Pannonhalma, Maďarsko

Vchod do baziliky sv. Martina pocházející z počátku 12. století je přes bránu Porta Speciosa z červeného mramoru s nádhernými plastickými renesančními ornamenty. Freska od Ference Storna nad vchodem zobrazuje patrona kostela sv. Martina, kterak daruje polovinu svého pláště hrbícímu se žebrákovi. Vpravo dole pod sloupy je možné uvidět zřejmě nejstarší graffiti v Maďarsku, které v latině hlásí – Zde pobýval v roce 1578 Benedikt Padary.

Podél křížové chodby jsou na stěnách vytesány malé tváře znázorňující lidské emoce a zlozvyky jako třeba hněv, nenasytnost či domýšlivost. V minulosti měly mnichům připomínat nelichotivé rysy lidské povahy. V zahradě vyzývají k zamyšlení gotické sluneční hodiny nápisem: Una Vestrum, Ultima Mea – Jedna z vás bude moje poslední.

Pannonhalma, Maďarsko

Naproti vchodu do kláštera se nachází arboretum se čtyřmi sty druhy rostlin. Vybízí turisty k procházkám po vkusně upravených cestičkách. První část tvoří opatský park a druhou částí je lesopark protkaný sítí promenád. V rámci oslav příchodu Maďarů do vlasti zde byl před sto lety odhalen památník Milénia k tisíciletému výročí osídlení území Maďary.

-ar-

Předchozí články z Maďarska:
Fertöd
Tokaj vínem opředený
Siófok, letovisko na břehu Balatonu
Sárospatak je městem vína, lázní a kultury
Budapešť - Széchenyiho lázně

Článek byl zobrazen 10 228 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko