Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Debrecín - moderní město s prastarou tváří

Debrecín je druhým největším městem Maďarska. Mluví se o něm jako o kalvinistickém Římu nebo také jako o městě studentů a sportu. Sami Maďaři mu říkají město zalité sluncem. Tak či tak Debrecín znamená dobrá zem a zcela nepochybně je a býval také dobrou adresou.

Debrecín, maďarsky Debrecen, leží ve východní části Maďarska, konkrétně 220 kilometrů východně od hlavního města Budapešti. Je zajímavé, že v něm žije pouhých 200 tisíc obyvatel, zatímco v Budapešti, která je jediným větším městem v zemi, jich žijí dva milióny. Debrecín je správním střediskem župy Hajdú-Bihar a v jeho blízkosti leží turisticky vyhledávaný národní park Hortobágy. Našinci si ve spojení s jeho jménem patrně nevybaví jeho podobu či význam v dějinách, zato si zcela určitě vzpomenou na debrecínskou šunku nebo debrecínské párky, které jsou řadu let součástí standardní nabídky v každých uzeninách.


Foto: Velký kalvínský kostel  Autor: Jerzy Kociatkiewicz

Město je však zajímavé především historicky, kulturně a turisticky. Debrecín má dar oslovit prakticky kohokoliv – od rekreantů, přes sportovce, studenty až po milovníky historie nebo umění. První zmínka o městě pochází z roku 1235, oblast však byla osídlena již dávno v prehistorických dobách. Maďaři přišli do původní slovanské kolonie na konci 9. století. Bohatství města bylo po dlouhá léta založeno na těžbě soli, obchodu s kožešinami a chovu dobytka. V letech 1848 – 1849 byl Debrecín hlavním městem revoluce a boje za svobodu. Město bylo také největším centrem kalvínské reformace, dodnes je jeho symbolem Velký kalvínský kostel na hlavním náměstí z roku 1821. Jde o typicky jednoduchou stavbu bez zbytečných zdobných prvků jako je zvykem v katolických kostelích. Kostel ohromuje svou velikostí, pohodlně se tu usadí tři tisíce lidí, díky tomu se zde konají i kulturní akce, nejznámější jsou velkolepé varhanní koncerty. Kostel má dvě věže, v severní visí obří zvon, který si může každý návštěvník prohlédnout zblízka. Stačí zdolat 213 schodů na vrchol. Kromě zvonu spatříte i úžasný výhled na město. Před kostelem je přímo na náměstí vyložen velký erb města, složený se 180 tisíc mozaikových kousků benátského skla. 

Z druhé strany kostela stojí u malého parku budova národní školy, která patří kalvínské církvi. Učila se v ní spusta významných vzdělanců, a to už od 16. století. Díky tomu je Debrecín od středověku až dosud považován za město studentů. V interiéru školní budovy stojí za návštevu největší církevní knihovna v Maďarsku s více než 600 tisíci svazky knih. Ve škole je také starodávné oratorium nebo muzeum církevních artefaktů. Tam odhalíte například to, že kalvíni nezdobí klasickými křesťanskými symboly, jejich hlavními symboly jsou hvězda, ukazující cestu a   kohout, který představuje věrnost.

Debrecín je doslova přeplněný historickými budovami, které stojí za to vidět. Krásná je například budova najstaršího hotelu v Maďarsku – U Zlatého býka, klasicistní radnice, Malý kalvínský kostel, Červený kostel v Kossuth utca, Synagoga v Pásti utca, Vědecká univerzita nebo mlýn na rohu Böszörményi ulice, který je největším větrným mlýnem ve střední Evropě. Za prohlídku stojí také  Déri muzeum na náměstí Déri, kde jsou kromě jiného k vidění tři velmi cenné malby světoznámého malíře Mihályho Munkácsa.

Vedle historické části je v Debrecínu ukrytý ještě jeden zcela odlišný svět - moderní a uvolněný, velmi oblíbený mezi turisty. Jmenuje se Velký les a už šedesát let je chráněnou krajinnou oblastí a také domovem debrecínské univerzity. Velký les představuje rekreačně relaxační část města, kde si turisté po celodenních toulkách historickými uličkami chodí oddychnout. Najdete tu termální koupaliště, relaxační koupele s léčivou vodou ve venkovních i krytých bazénech, jezero připravené k romantické plavbě na lodičkách, zoologickou zahradu, lunapark, botanickou zahradu a také několik hřišť pro různé sportovní vyžití. Maďaři dobře ví, že jen historické památky turisty nepřilákají. S naprostou samozřejmostí jsou všude také rozmanité hospůdky, restaurace, živá hudba a zábava. Ceny nápojů a jídel jsou srovnatelné jako u nás, možná nepatrně vyšší, ale záleží na typu podniku.


Foto: univerzita  Autor: Björn Láczay

Debrecín je také dobře známý ve světě sportu. Zásluhu na tom má množství sportovních hal a areálů, které jsou vyhledávané hlavně mezi vrcholovými sportovci. Největší novodobou chloubou města je obrovská sportovní hala Fénix, druhá největší v Maďarsku. Má rozlohu 3000 km2 a pojme až 6500 diváků. Hala byla postavená za pouhých osm měsíců. Vyniká perfektní obrazovou i zvukovou technikou, a tak je zcela zákonitě využívána i k jiným než sportovním účelům. Pro její velikost a skvělé akustické vlastnosti se tu pravidelně konají různé koncerty a jiné kulturní akce. Vyhlášené jsou například noční divadelní představení.

Dnešní Debrecín je proslulý rozmanitým kulturním životem, řadou festivalů, slavností a výstav. Pravidelně se tu konají dny knihy, fotografie, literární dny nebo také dny piva a vína. Známé jsou také nejrůznější hudební festivaly, ať už jazzový, nebo festival sborového zpěvu či lidové hudby. Největším magnetem pro turisty bývá každoročně v srpnu barvami hýřící Květinový karneval, skvělé jméno má také Letní univerzita pro cizince, kteří se chtějí naučit maďarsky. Ať sem přijedete z jakékoliv pohnutky, nebudete zklamaní – Debrecín je jedním z nejkrásnějších měst východního Maďarska.

Článek byl zobrazen 10 985 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko